03
Cze
Drożdżówki z serem czekoladowym
Puszyste drożdżowe bułeczki nadziewane serkiem z dodatkiem mlecznej czekolady
CIasto
- 1 kg mąki
- 10 dkg drożdży
- 2 szkl. mleka
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 3/4 szkl.oleju
- 7 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- płaska łyżeczka soli
Nadzienie
- 125 g serka Philadelphia
- 125 g serka mascarpone
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki mąki
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru
- Dodatkowo jajko do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania
- W szklance letniego mleka rozpuścić drożdże , dodać 3 łyżki mąki i łyżkę cukru , dokładnie wymieszać , odstawić do wyrośnięcia
- Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mleka , cukier , cukier waniliowy , jajko , żółtka , sól ,olej i mąkę , wszystko dokładnie wyrobić
- Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia . Z wyrośniętego ciasta formować rogaliki , bułeczki , nadziewać masą serową , dokładnie zlepiać . Układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia , odstawić do wyrośnięcia . Wyrośnięte drożdżówki smarować roztrzepanym jajkiem . Piec około 30 minut w 175 *C
- MASA SEROWA : Serek Philadelphia i Mascarpone przełożyć do miski , dodać żółtko , cukier , mąkę i pokrojoną w kostkę czekoladę , wszystko wymieszać . Masa serowa powinna być przygotowana tuż przed nadziewaniem drożdżówek ,
-
gin
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab