03

Cze

Drożdżówki z serem czekoladowym

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Puszyste drożdżowe bułeczki nadziewane serkiem z dodatkiem mlecznej czekolady

drozdzowki-1

CIasto

  • 1 kg mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 2 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 3/4 szkl.oleju
  • 7 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • płaska łyżeczka soli

Nadzienie

  • 125 g serka Philadelphia
  • 125 g serka mascarpone
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru
  • Dodatkowo jajko do posmarowania bułeczek

Sposób przygotowania

  1. W szklance letniego mleka rozpuścić drożdże , dodać 3 łyżki mąki i łyżkę cukru , dokładnie wymieszać , odstawić do wyrośnięcia
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mleka , cukier , cukier waniliowy , jajko , żółtka , sól ,olej i mąkę , wszystko dokładnie wyrobić
  3. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia . Z wyrośniętego ciasta formować rogaliki , bułeczki , nadziewać masą serową , dokładnie zlepiać . Układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia , odstawić do wyrośnięcia . Wyrośnięte drożdżówki smarować roztrzepanym jajkiem . Piec około 30 minut w 175 *C
  4. MASA SEROWA : Serek Philadelphia i Mascarpone przełożyć do miski , dodać żółtko , cukier , mąkę i pokrojoną w kostkę czekoladę , wszystko wymieszać . Masa serowa powinna być przygotowana tuż przed nadziewaniem drożdżówek ,

drozdzowki-2drozdzowki-3drozdzowki-4drozdzowki-5

  • gin

    Mmm, musiały być pyszne :)

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab