11
Cze
Drożdżówki z serem i truskawkami
Pyszne, puszyste, drożdżowe bułeczki z serem i truskawkami, polane waniliową polewą.
Składniki
- 5 pełnych szklanek maki
- 1,5 szkl mleka
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1/2 szkl cukru
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szkl roztopionego masła
- 50g drożdży
Nadzienie
- 450g sera białego tłustego
- 1 żółtko
- cukier waniliowy
- cukier i sól do smaku
- 400g truskawek
Polewa
- 50g białej czekolady
- 3 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania
- W letnim mleku rozpuścić drożdże , dodać cukier , sól , cukier waniliowy , jajka , żółtka , miksując dosypywać mąkę . Rozpuszczone masło wystudzić , porcjami dodawać do ciasta , wyrobić gładkie , elastyczne ciasto , gotowe odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- Do sera dodać żółtko ,sól , cukier kryształ i waniliowy , wszystko dokładnie utrzeć , truskawki oczyścić , pokroić na mniejsze kawałki
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę , podzielić na 2-3 części , wałkować prostokąty , smarować serem , posypać pokrojonymi truskawkami , zwinąć roladki , ciąć na mniejsze kawałki , układać tak , aby jedno miejsce cięcia było na spodzie drugie na górze , zostawić do wyrośnięcia .Piec 35-40minut w temp. 175*C
- Czekoladę połamać , dodać cukier waniliowy i śmietanę , rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej . Na upieczonych i wystudzonych bułeczkach z polewy robić esy floresy
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab