14
Gru
Drożdżowy przekładaniec
Drożdżowe – nasze ulubione :-)
Składniki
- 4 i 1/2 szklanki mąki
- 10 dkg drożdży
- 7 żółtek
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 20 dkg masła
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 łyżeczki soli
Nadzienie
- puszka brzoskwiń
- 20 dkg rodzynków
- 3 kwaskowate jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
- Drożdże rozmieszać w 4 łyżkach letniego mleka, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąk, rozmieszać, postawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowy, masło stopić. Wyrośnięty rozczyn wlać do mąki, dodać utarte żółtka, resztę mleka, sól, wszystko dokładnie wyrobić, wyrabiając dodawać stopione, wystudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Brzoskwinie dobrze osączyć, pokroić w kostkę, rodzynki sparzyć, osączyć, jabłka obrać pokroić w plasterki, posypać cukrem i cynamonem.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części, rozwałkować, na blachę o wymiarach 22/36 cm rozłożyć jedną część ciasta, ułożyć połowę jabłek, brzoskwiń i rodzynek, przykryć drugą polową ciasta, rozłożyć resztę owoców, przykryć ostatnią częścią ciasta. Całość odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto piec około 40 minut w temp. 175 *C Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Rada
Brzoskwinie i rodzynki należy bardzo dokładnie osączyć najlepiej na durszlaku a następnie przełożyć na papierowy ręcznik kilka razy złożony.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab