14
Sty
Faworki ucierane
Kruche, chrupiące, słodkie ciasteczka, grubo oprószone cukrem pudrem…
Składniki
- 2 szkl mąki
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- łyżka rumu lub spirytusu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka wanilii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
- Masło utrzeć z cukrem , szczyptą soli i wanilia na puch , nie przerywając ucierania dodawać po żółtku ,śmietanę i rum , do masy przesiać tyle maki , aby ciasto dobrze się ucierało , ucierać około 5 minut ,
- Dobrze utarte ciasto wyłożyć na stolnicę , dosypać resztę maki i dokładnie wyrobić , przykryć ściereczką , odstawić
- W płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz ,
- Ciasto cienko wałkować , formować faworki , smażyć na złoty kolor ,po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu posypać cukrem pudrem.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab