14

Sty

Faworki ucierane

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Kruche, chrupiące, słodkie ciasteczka, grubo oprószone cukrem pudrem…

favorki-1

Składniki

  • 2 szkl mąki
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • łyżka rumu lub spirytusu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Masło utrzeć z cukrem , szczyptą soli i wanilia na puch , nie przerywając ucierania dodawać po żółtku ,śmietanę i rum , do masy przesiać tyle maki , aby ciasto dobrze się ucierało , ucierać około 5 minut ,
  2. Dobrze utarte ciasto wyłożyć na stolnicę , dosypać resztę maki i dokładnie wyrobić , przykryć ściereczką , odstawić
  3. W płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz ,
  4. Ciasto cienko wałkować , formować faworki , smażyć na złoty kolor ,po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu posypać cukrem pudrem.

favorki-2 favorki-6 favorki-5 favorki-3 favorki-4

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab