04
Kwi
Gotowany sernik w kokosowo-czekoladowym cieście
Ciasto kokosowe
- 5 białek
- 1 szkl. cukru
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 8 dkg . wiórek kokosowych
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto czekoladowe
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1 kg sera
- 5 żółtek
- 3/4 kostki masła
- 1/2 szkl. mleka
- 1 szkl. cukru
- budyń śmietankowy
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania
- Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno, dodać ocet, ubijając wsypać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wiórka kokosowe wymieszać. Do ubitych białek dodać wymieszane składniki, delikatnie połączyć. wylać do formy, piec około 30 minut w 175 *C
- Ciasto czekoladowe: Z białek ubić pianę ubijając dodać cukier i wodę, dokładnie ubić, dodać żółtka, chwile ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Wylać do formy piec około 30 minut w temp. 175 *C
- Masa serowa : Ser, żółtka, cukier, cukier waniliowy, masło zmiksować najlepiej blenderem. Budyń rozpuścić w mleku. Zmiksowany ser postawić na małym ogniu i ciągle mieszając zagotować, do gotującej się masy serowej wlać rozpuszczony w mleku budyń. Ciągle mieszając chwile gotować (około 1-2 minuty)
- Bardzo ciepłą masę serową porcjami wyłożyć na kokosowe ciasto, przykryć ciastem czekoladowym, wierzch posypać cukrem pudrem.
Rada
Jesli ser mamy bardzo wilgotny to do budyniu dodajemy lyzeczke maki ziemniaczanej
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab