04

Kwi

Gotowany sernik w kokosowo-czekoladowym cieście

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

sernik-1

Ciasto kokosowe

  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 8 dkg . wiórek kokosowych
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowe

  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg sera
  • 5 żółtek
  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru
  • budyń śmietankowy
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania

  1. Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno, dodać ocet, ubijając wsypać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wiórka kokosowe wymieszać. Do ubitych białek dodać wymieszane składniki, delikatnie połączyć. wylać do formy, piec około 30 minut w 175 *C
  2. Ciasto czekoladowe: Z białek ubić pianę ubijając dodać cukier i wodę, dokładnie ubić, dodać żółtka, chwile ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Wylać do formy piec około 30 minut w temp. 175 *C
  3. Masa serowa : Ser, żółtka, cukier, cukier waniliowy, masło zmiksować najlepiej blenderem. Budyń rozpuścić w mleku. Zmiksowany ser postawić na małym ogniu i ciągle mieszając zagotować, do gotującej się masy serowej wlać rozpuszczony w mleku budyń. Ciągle mieszając chwile gotować (około 1-2 minuty)
  4. Bardzo ciepłą masę serową porcjami wyłożyć na kokosowe ciasto, przykryć ciastem czekoladowym, wierzch posypać cukrem pudrem.

Rada

Jesli ser mamy bardzo wilgotny to do budyniu dodajemy lyzeczke maki ziemniaczanej

sernik-2sernik-3sernik-4

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab