02

Lip

Jagodzianki

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

jagodziaki-1

Składniki

  • 1kg mąki
  • 3 żółtka
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl roztopionego masła
  • 1/2 szkl roztopionej margaryny
  • 1,3/4 szkl mleka
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 łyżeczka soli
  • 100g drożdży

Nadzienie

  • 500g jagód
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 4-5 łyżek cukru
  • Jajko do smarowania bułeczek ,
    cukier puder lub lukier

Sposób przygotowania

  1. Do letniego mleka dodać drożdże , rozmieszać ,dodać cukier i wanilię, wbić jajka i żółtka , zmiksować , wsypać mąkę , miksować lub wyrabiać , na koniec dodać rozpuszczony i wystudzony tłuszcz , dokładnie wszystko wyrobić , odstawić do wyrośnięcia
  2. Jagody wymieszać z cukrem i mąką
  3. Z wyrośniętego ciasta odrywać równe porcje , robić placuszki , kłaść po łyzce jagodowego nadzienia , sklejać , formując okrągłe bułeczki , układać w formie , odstawić do wyrośnięcia . Wyrośnięte bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem , piec około 25-30minut w temp. 175 *C . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować

jagodziaki-2 jagodziaki-5 jagodziaki-4 jagodziaki-3

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab