18
Paź
Klops z polędwiczką
- 60 min
- Łatwe
- 0 Komentarzy
- Dania Mięsne
Klops z polędwiczką – na gorąco jako dodatek do obiadu i na zimno jako dodatek do pieczywa.
Składniki
- 1 kg mięsa (szynka, karkówka)
- 2 polędwiczki wieprzowe odpowiadające długości foremek
- 1 i 1/2 bułki czerstwej
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 duże jajka
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- kilka łyżek keczupu
- kilka łyżek oleju
Sposób przygotowania
- Polędwiczki posypać pieprzem i solą, odstawić Mięso, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce. Cebulę drobno pokroić zeszklić na oleju dodać koncentrat i tymianek, czosnek obrać przecisnąć przez praskę, wszystko dodać do mięsa, wbić jajka, dodać pieprz i sól, wyrobić masę Mięso podzielić na dwie części, uformować prostokąty, położyć polędwiczki, zwinąć roladki Gotowe roladki posmarować keczupem. Ułożyć w przygotowanych foremkach (wymiar moich foremek 26/11cm). Piec 70 minut w temp. 170-180 *C.
Rady
Polędwiczki możemy zamienić duszonymi z cebulą pieczarkami czy gotowanymi na twardo jajkami, klops równie dobrze smakuje bez dodatków.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab