24

Kwi

Kolorowy przekładaniec

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Placek trochę pracochłonny ale bardzo smaczny

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ciasto 1

  • 10 dkg. margaryny
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 dkg. mielonych orzechów włoskich

Ciasto 2

  • Wszystkie składniki takie same jak w placku 1, tylko dodać 2 łyżki kakao.

Ciasto 3

  • Składniki takie same jak ciasto 1, 2 tylko zostawić bez dodatków

Masa

  • 30 dkg. cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 25 dkg. masła
  • galaretka zielona
  • galaretka czerwona

Sposób przygotowania

  1. Margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku, ucierać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami, porcjami dodawać do utartej margaryny na koniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Pozostałe placki zrobić tak samo w drugim dodając kakao a trzeci zostawić bez dodatków. Przelać do formy o wymiarach 38-22cm. Piec około 30-35 minut w temp. około 180 *C.
  2. WYKONANIE MASY: Cukier, mleko i kakao wymieszać, gotować na małym ogniu do zgęstnienia masy co jakiś czas mieszając, po wystudzeniu masa powinna mieć konsystencje ciągnącej krówki. Masło dobrze spulchnić, dodać wystudzoną masę. Galaretki rozpuścić każdą osobno według przepisu na opakowaniu (ja zmniejszyłam trochę ilość wody).
  3. PRZEŁOŻENIE PLACKA: placek orzechowy połowa masy, galaretka zielona, placek bez dodatków, masa, galaretka czerwona, placek z kakao, placek można polać polewą albo rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Malgo

    wyglada przepieknie teczowo :)

  • martawkuchni.blog.pl

    wygląda pyszniutko:) mniam mniam:)

  • Dziękuję bardzo :) To prawda ciacho ładnie się prezentuje ale nie ukrywam że jest dosyć pracochłonne :)

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab