14

Kwi

Kopytka serowe z sosem z grzybów leśnych

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Propozycja na obiad, kopytka tu akurat z sosem z grzybów leśnych ale bardzo dobrze smakują podane na słodko lub z bułką tartą zrumienioną na maśle z dodatkiem czosnku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 1 kg. ziemniaków
  • 30 dkg. sera białego
  • mąka ziemniaczana
  • mąka pszenna
  • sól
  • jajko
  • 3 łyżki masła

Sos

  • grzyby leśne (ilość w zależności od ilości sosu)
  • śmietana, sól, pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obrać, ugotować zmielić razem z serem. Masę równo uklepać w garnku podzielić na 4 części, jedną część odłożyć na ziemniaki i ser, w puste miejsce nasypać mąki, tyle samo pszennej i ziemniaczanej, tyle żeby powstał kopczyk, wbić jajko, posolić do smaku i wyrobić gładkie ciasto, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką ziemniaczaną i formować kopytka, wrzucać na gotującą się wodę, zmniejszyć ogień i gotować do wypłynięcia, po ugotowaniu przelać zimną wodą, dobrze odsączyć i polać roztopionym masłem.
  2. SOS GRZYBOWY: grzyby oczyścić, pokroić, obgotować, odcedzić i dusić na maśle około 15 minut co jakiś czas mieszając, posolić, śmietanę rozcieńczyć gorącą wodą dodać do grzybów, chwile pogotować, pod koniec dodać pokrojony czosnek.
  3. Sosem polać kopytka, podawać z ogórkiem kiszonym. Kopytka można zrobić bez sera, z dodatkiem sera kopytka są pulchniejsze, można też podawać z bułką tartą zrumienioną na maśle z dodatkiem czosnku, albo na słodko czyli z cukrem pudrem.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab