11

Lip

Kruche ciasto z jagodami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Sezon jagodowy więc proponuję kruche ciasto z pianką i jagodami :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • cukier waniliowy
  • słoik litrowy jagód

Pianka

  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 6 białek
  • łyżeczka wanilii lub cukier waniliowy

Sposób przygotowania

Z podanych składników zrobić kruche ciasto 1/3 ciasta zamrozić, resztę schłodzić przez około 2 godziny Schłodzone ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 36/22cm, rozłożyć jagody. Z białek ubić pianę dosypując porcjami cukier i wanilię. Ubitą pianę równo rozprowadzić na jagodach, na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Piec około 45 minut w temp. 175-180 *C.

  • Paula

    ciasto sie piecze, bialko wyszlo plynne i zobaczymy co z tego bedzie :)

  • Paula

    ciasto wyszło rewelacyjnie :)

    • Bożena Janus

      Co prawda piana z białek ma być sztywna ale najważniejsze że wyszło i smakowało :)

      • Paula

        dzisiaj robię ponownie, moze wyjdzie lepiej :)

        • Bożena Janus

          Miło mi bardzo Paula że robisz powtórkę:)
          Dzięki za wiadomość :)
          Pozdrawiam :)

  • lenka

    Poprostu niebo :-)

  • lenka

    Wyszło rewelacyjnie:-)niebo w gębie;-)

    • Bożena Janus

      Cieszę się bardzo że ciacho smakowało :)

  • Ola

    Dzisiaj piekłam, jest cudnie pyszne, rodzina zachwycona. Już się nie możemy doczekać niedzieli, bo będzie powtórka. Dzięki wielkie

    • Bożena Janus

      Olu dzięki bardzo :) cieszę się że smakowało Tobie i rodzince :)
      Pozdrawiam :)

  • aska

    zastanawia mnie czy można dodać budyń w proszku do piany, żeby była bardziej sztywna?

    • Bożena Janus

      Szczerze mówiąc nie wiem ,nigdy nie dodawałam budyniu , ale wiem że dodają kisiel :) ta piana dobrze ubita jest naprawdę sztywna , trzeba tylko najpierw porządnie ubić białka , ubijają porcjami dosypywać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści .

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab