26
Sie
Kruche ciasto z wiśnaimi
Pyszne kruche ciasto,soczyste wiśnie, migdałowy budyń , całość podana z kleksem bitej śmietany.
Składniki
- 300g mąki
- 130g cukru
- 130g masła
- jajko
- szczypta soli
- 2 łyżeczki wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch
- 500g wiśni
- budyń śmietankowy
- cukier migdałowy
- 400ml mleka
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Wiśnie umyć, wydrylować, zostawić do wyschnięcia.
- Z mąki , cukru , soli, wanilii, jajka , proszku do pieczenia zrobić kruszonkę, uformować kulę, wstawić na 60 minut do lodówk.
- Budyń rozmieszać z połową mleka i cukrem ,cukrem migdałowym, resztę mleka zagotować, na gotujące wlać rozrobiony budyń, całość gotować około 1 minut.
- Tortownicę o średnicy 24cm wysmarować tłuszczem, posypać mąką, 2/3 ciasta wyłożyć do formy, wylać budyń , rozłożyć wiśnie, skruszyć resztę ciata, piec około 60 minut w temp. 175*C, po upieczeniu gorące ciasto posypać cukrem kryształem , podawać z bitą śmietaną.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab