26

Sie

Kruche ciasto z wiśnaimi

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Pyszne kruche ciasto,soczyste wiśnie, migdałowy budyń , całość podana z kleksem bitej śmietany.

Składniki

  • 300g mąki
  • 130g cukru
  • 130g masła
  • jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wierzch

  • 500g wiśni
  • budyń śmietankowy
  • cukier migdałowy
  • 400ml mleka
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  1. Wiśnie umyć, wydrylować, zostawić do wyschnięcia.
  2. Z mąki , cukru , soli, wanilii, jajka , proszku do pieczenia zrobić kruszonkę, uformować kulę, wstawić na 60 minut do lodówk.
  3. Budyń rozmieszać z połową mleka i cukrem ,cukrem migdałowym, resztę mleka zagotować, na gotujące wlać rozrobiony budyń, całość gotować około 1 minut.
  4. Tortownicę o średnicy 24cm wysmarować tłuszczem, posypać mąką, 2/3 ciasta wyłożyć do formy, wylać budyń , rozłożyć wiśnie, skruszyć resztę ciata, piec około 60 minut w temp. 175*C, po upieczeniu gorące ciasto posypać cukrem kryształem , podawać z bitą śmietaną.

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab