07

Paź

Krucho-biszkoptowe ciasto z jabłkami i orzechami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Kruche ciasto, soczyste jabłka, orzechy, całość zalana puszystym biszkoptem.

Ciasto kruche

  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Jabłka

  • 1,5 kg jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania

  1. Ciasto kruche:
    Z masła, mąki i proszku do pieczenia zrobić kruszonkę, wbić żółtka, dodać cukier puder i waniliowy, szybko zagnieść kruche ciasto. Wstawić na około 60 minut do lodówki.
  2. Jabłka:
    Jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki.
  3. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dosypując cukier, do ubitej piany dodać żółtka, dokładnie ubić, mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wymieszać.
  4. Orzechy wymieszać z bułką tartą.
  5. Formę o wymiarach 24/33 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić schłodzonym ciastem, nakłuć widelcem.
    Na ciasto rozsypać połowę orzechów, ułożyć pokrojone jabłka,posypać cukrem i pozostałymi orzechami, wylać biszkopt.
    Piec około 45 minut w 175*C

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab