07
Paź
Krucho-biszkoptowe ciasto z jabłkami i orzechami
Kruche ciasto, soczyste jabłka, orzechy, całość zalana puszystym biszkoptem.
Ciasto kruche
- 250g mąki
- 150g masła
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Jabłka
- 1,5 kg jabłek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania
- Ciasto kruche:
Z masła, mąki i proszku do pieczenia zrobić kruszonkę, wbić żółtka, dodać cukier puder i waniliowy, szybko zagnieść kruche ciasto. Wstawić na około 60 minut do lodówki. - Jabłka:
Jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki. - Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dosypując cukier, do ubitej piany dodać żółtka, dokładnie ubić, mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wymieszać. - Orzechy wymieszać z bułką tartą.
- Formę o wymiarach 24/33 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić schłodzonym ciastem, nakłuć widelcem.
Na ciasto rozsypać połowę orzechów, ułożyć pokrojone jabłka,posypać cukrem i pozostałymi orzechami, wylać biszkopt.
Piec około 45 minut w 175*C
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab