21

Paź

Krucho-drożdżowe rogaliki z powidłami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Delikatne, bardzo kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi.

Składniki

  • 850g mąki krupczatki
  • 300g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g drożdży
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szkl kwaśnej śmietany
  • 1/2 buteleczki aromatu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania przepisu:

  1. Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać proszek do pieczenia, dodać rozmieszane w śmietanie drożdże, żółtka, sól, cukier, aromat.
  2. Wyrobić gładkie ciasto, wstawić na około 3 godziny do lodówki. Ciasto podzielić na 5 części, rozwałkować, kroić trójkąty, smarować powidłami, formować rogaliki, odstawić do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte rogaliki smarować roztrzepanym jajkiem, piec na złoty kolor. Po upieczeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab