21
Paź
Krucho-drożdżowe rogaliki z powidłami
Delikatne, bardzo kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi.
Składniki
- 850g mąki krupczatki
- 300g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g drożdży
- 3 żółtka
- 5 łyżek cukru
- 1 szkl kwaśnej śmietany
- 1/2 buteleczki aromatu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- powidła śliwkowe
Sposób przygotowania przepisu:
- Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać proszek do pieczenia, dodać rozmieszane w śmietanie drożdże, żółtka, sól, cukier, aromat.
- Wyrobić gładkie ciasto, wstawić na około 3 godziny do lodówki. Ciasto podzielić na 5 części, rozwałkować, kroić trójkąty, smarować powidłami, formować rogaliki, odstawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte rogaliki smarować roztrzepanym jajkiem, piec na złoty kolor. Po upieczeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab