23

Paź

Krucho – drożdżowe roladki z makiem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Krucho – drożdżowe roladki z makowym nadzieniem.

roladki-1

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 2 margaryny
  • 1/2 szkl mleka
  • 100g drożdży
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki śmietany
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki soli

Lukier

  • kilka łyżek cukru pudru
  • ciepła przegotowana woda [ ilość w zależności od tego jaki gęsty chcemy mieć lukier ]
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego

Dodatkowo

  • gotowa masa makowa
  • jajko do smarowania roladek

Sposób przygotowania

  1. W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
  2. Z margaryny, maki, soli zrobić kruszonkę, wbić jajka, żółtka, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę, wlać rozczyn, wyrobić gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, chwile zagnieść, podzielić na równe części, wałkować prostokąty, smarować masą makową, zwijać roladki, wycinać po skosie.
  4. Gotowe roladki układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia, wyrośnięte smarować roztrzepanym jakiem Piec w temp 175 stopni około 25 minut
  5. Wszystkie składniki lukru dokładnie wymieszać. Po upieczeniu roladki smarować lukrem.

Rady

Masę makową warto przygotować samemu , ale dla ułatwienia można użyć gotowej , do takiej gotowej masy dodaję aromat migdałowy ,żółtka , miód i bakalie

roladki-2 roladki-6 roladki-5 roladki-4 roladki-3

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab