23
Paź
Krucho – drożdżowe roladki z makiem
Krucho – drożdżowe roladki z makowym nadzieniem.
Składniki
- 1 kg mąki
- 2 margaryny
- 1/2 szkl mleka
- 100g drożdży
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 1/2 szkl cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki śmietany
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki soli
Lukier
- kilka łyżek cukru pudru
- ciepła przegotowana woda [ ilość w zależności od tego jaki gęsty chcemy mieć lukier ]
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
Dodatkowo
- gotowa masa makowa
- jajko do smarowania roladek
Sposób przygotowania
- W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
- Z margaryny, maki, soli zrobić kruszonkę, wbić jajka, żółtka, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę, wlać rozczyn, wyrobić gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, chwile zagnieść, podzielić na równe części, wałkować prostokąty, smarować masą makową, zwijać roladki, wycinać po skosie.
- Gotowe roladki układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia, wyrośnięte smarować roztrzepanym jakiem Piec w temp 175 stopni około 25 minut
- Wszystkie składniki lukru dokładnie wymieszać. Po upieczeniu roladki smarować lukrem.
Rady
Masę makową warto przygotować samemu , ale dla ułatwienia można użyć gotowej , do takiej gotowej masy dodaję aromat migdałowy ,żółtka , miód i bakalie
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab