26
Cze
Łaciaty sernik z sezonowymi owocami
Puszysty , delikatny ,waniliowy sernik, nadziany truskawkami lub sezonowymi owocami zanurzonymi w nektarowej galaretce , to moja propozycja na pyszny, letni deser ;)
Składniki
- 1,5 kg twarogu
- 250g serka mascarpone
- szklanka śmietany 30%
- 10 jaj
- 380g cukru
- cukier waniliowy
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 paczki Sernix-u
- szczypta soli
Owocowe nadzienie
- 350g truskawek lub owoców mieszanych np. malina , jeżyna , jagoda , truskawka , porzeczka )
- 400ml nektaru z wiśni
- 1paczka budyniu waniliowego
- 50g cukru
- 50ml wody
Sposób przygotowania
- Owoce oczyścić , umyć i osuszyć na sicie , jeśli mamy truskawki pokroić . Wodę , cukier i budyń wymieszać , nektar zagotować na gotujący wlać rozmieszany budyń , całość zagotować , na koniec wsypać owoce , odstawić
- Jajka , cukier , cukier waniliowy , szczyptę soli ubić na puszysta pianę . Ser zmielić lub zmiksować , dodać śmietanę , serek mascarpone , sernix , kaszę . Wszystko razem dokładnie utrzeć . Do masy serowej porcjami dodawać ubite jajka , delikatnie wymieszać . Masę wylać do przygotowanej formy o wymiarach 24/35 cm ,zrobić małe dołeczki , nakładać wcześniej przygotowane owoce , piec około 65 minut w temp. 175*C. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab