26

Cze

Łaciaty sernik z sezonowymi owocami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Puszysty , delikatny ,waniliowy sernik, nadziany truskawkami lub sezonowymi owocami zanurzonymi w nektarowej galaretce , to moja propozycja na pyszny, letni deser ;)

sernik-1

Składniki

  • 1,5 kg twarogu
  • 250g serka mascarpone
  • szklanka śmietany 30%
  • 10 jaj
  • 380g cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 paczki Sernix-u
  • szczypta soli

Owocowe nadzienie

  • 350g truskawek lub owoców mieszanych np. malina , jeżyna , jagoda , truskawka , porzeczka )
  • 400ml nektaru z wiśni
  • 1paczka budyniu waniliowego
  • 50g cukru
  • 50ml wody

Sposób przygotowania

  1. Owoce oczyścić , umyć i osuszyć na sicie , jeśli mamy truskawki pokroić . Wodę , cukier i budyń wymieszać , nektar zagotować na gotujący wlać rozmieszany budyń , całość zagotować , na koniec wsypać owoce , odstawić
  2. Jajka , cukier , cukier waniliowy , szczyptę soli ubić na puszysta pianę . Ser zmielić lub zmiksować , dodać śmietanę , serek mascarpone , sernix , kaszę . Wszystko razem dokładnie utrzeć . Do masy serowej porcjami dodawać ubite jajka , delikatnie wymieszać . Masę wylać do przygotowanej formy o wymiarach 24/35 cm ,zrobić małe dołeczki , nakładać wcześniej przygotowane owoce , piec około 65 minut w temp. 175*C. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem

sernik-2 sernik-6 sernik-5 sernik-4 sernik-3

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab