01

Maj

Mielone z ryżem w sosie – publikowany w PPWS 02/13

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Szybkie, łatwe, aromatyczne kotleciki z ryżem które mogą stanowić drugie danie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 0,5 kg. mięsa mielonego (rodzaj według uznania)
  • 20 dkg. ryżu (użyłam ryżu w torebkach)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku
  • pół łyżeczki kminku mielonego
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sos

  • garść grzybów suszonych
  • cebula
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Ryż ugotować na sypko, wystudzić. Do mięsa mielonego dodać ryż, jajka, drobno pokrojoną cebulę, kminek mielony, sól i pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszać, formować kotleciki, panierować w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu.
  2. SOS: grzyby dobrze wymyć, namoczyć w pół litra wody (najlepiej na noc) odcisnąć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą w której się moczyły, dodać drobno pokrojoną cebulę, gotować około 20 minut, uzupełniając wyparowaną wodę. Do śmietany wsypać mąkę rozmieszać tak aby nie było grudek, wlać do gotujących się grzybów, jeszcze chwilę pogotować, dosmaczyć pieprzem i solą. Polać kotleciki, podawać z ogórkiem kiszonym albo surówkami.

Publikacja

DSC_0708

 

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab