01
Maj
Mielone z ryżem w sosie – publikowany w PPWS 02/13
60min.
Łatwe
0 Komentarzy
Dania
Mięsne
Szybkie, łatwe, aromatyczne kotleciki z ryżem które mogą stanowić drugie danie.
Składniki
- 0,5 kg. mięsa mielonego (rodzaj według uznania)
- 20 dkg. ryżu (użyłam ryżu w torebkach)
- 1 cebula
- 2 jajka
- sól, pieprz do smaku
- pół łyżeczki kminku mielonego
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Sos
- garść grzybów suszonych
- cebula
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki mąki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Ryż ugotować na sypko, wystudzić. Do mięsa mielonego dodać ryż, jajka, drobno pokrojoną cebulę, kminek mielony, sól i pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszać, formować kotleciki, panierować w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu.
- SOS: grzyby dobrze wymyć, namoczyć w pół litra wody (najlepiej na noc) odcisnąć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą w której się moczyły, dodać drobno pokrojoną cebulę, gotować około 20 minut, uzupełniając wyparowaną wodę. Do śmietany wsypać mąkę rozmieszać tak aby nie było grudek, wlać do gotujących się grzybów, jeszcze chwilę pogotować, dosmaczyć pieprzem i solą. Polać kotleciki, podawać z ogórkiem kiszonym albo surówkami.
Publikacja
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab