08

Gru

Miodownik z masą galaretkową

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Smaczne miodowe ciasto przełożone masą z dodatkiem kolorowych galaretek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 50 dkg mąki
  • 20 dkg miodu prawdziwego
  • 15 dkg cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 10 dkg margaryny ” Palmy z Murzynkiem „
  • przyprawa do piernika

Masa

  • 25 dkg margaryny ” Palmy z Murzynkiem „
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 galaretki różnokolorowe
  • spirytus do smaku

Poncz

  • 3/4 szklanki herbaty
  • kieliszek rumu
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

  1. Margarynę rozpuścić, dodać cukier, miód mieszając zagotować, wystudzić wbić jajko i żółtka zmiksować, mąkę, przyprawę, sodę zmieszać dodać do rozpuszczonych składników dokładnie połączyć, tak przygotowane ciasto włożyć na noc do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować przełożyć do formy o wymiarach 22/36 cm i upiec trzy placki w temp. 175*C około 25-30 minut.
  2. MASA: Galaretki rozpuścić każdą osobno zmniejszając ilość wody o połowę szklanki, odstawić do stężenia następnie pokroić w kostkę. Do mleka wsypać cukier, mąki, cukier waniliowy dokładnie wymieszać, mieszając ugotować budyń, wystudzić. Margarynę spulchnić, ucierając dodać wystudzony budyń, spirytus na koniec pokrojone galaretki, delikatnie wymieszać. Gotową masą przełożyć nasączone ponczem placki miodowe.
  3. PONCZ: Do herbaty wlać rum, wsypać cukier mieszać do rozpuszczenia się cukru. Udekorować według uznania.

OLYMPUS DIGITAL CAMERARada

Ciasto proponuję zrobić dzień wcześniej.

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab