24

Maj

Pieczone pierożki drożdżowe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Prosty, szybki smaczny deser do kawy, ulubione ciacho moich chłopców.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 50 dkg. mąki
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 30 dkg. masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 5 dkg. drożdży
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Nadzienie

  • marmolada, czekolada typu Nutella, ser biały, budyń (do wyboru)

Sposób przygotowania

  1. Mąkę posiekać razem z tłuszczem, dodać jajko i żółtka, cukier waniliowy, sól, drożdże rozmieszać w śmietanie dodać do reszty składników. Ciasto wyrobić na gładką masę , włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wałkować na około 0,5cm. kłaść nadzienie, delikatnie zlepiać następnie widelcem robić mocny wzorek. Gotowe pierożki ułożyć w formie i odstawić aż troszkę podrosną, piec w temp. około 180*C na złoty kolor (nie spiekać). Przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab