15

Mar

Pieczone udka kurczaka (z solanki)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

 Proste, smaczne pieczone udka :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 6 udek z kurczak
  • 10 dkg miękkiego masła
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • łyżeczka tymianku

Solanka

  • 2 litry zimnej przegotowanej wody
  • 5 ząbków czosnku
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • kilka liści laurowych
  • 1/4 szklanki soli
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotować solankę: W wodzie rozpuścić sól i cukier Ziele angielskie, pieprz, liść laurowy rozgnieść, czosnek obrać, pokroić dodać do solanki.
  2. Udka oczyścić, włożyć do solanki, odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
  3. Masło utrzeć z tymiankiem, szczyptą soli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  4. Udka osuszyć papierowym ręcznikiem, nożem delikatnie oddzielić skórę od mięsa w powstałą kieszeń włożyć połowę masła pozostałym masłem posmarować wierzch udek.
  5. Gotowe udka włożyć w rękawa do pieczenia Piec około 60 minut w temp. 180 *C.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab