15
Mar
Pieczone udka kurczaka (z solanki)
Proste, smaczne pieczone udka :)
Składniki
- 6 udek z kurczak
- 10 dkg miękkiego masła
- 4 ząbki czosnku
- szczypta soli
- łyżeczka tymianku
Solanka
- 2 litry zimnej przegotowanej wody
- 5 ząbków czosnku
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
- kilka liści laurowych
- 1/4 szklanki soli
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Przygotować solankę: W wodzie rozpuścić sól i cukier Ziele angielskie, pieprz, liść laurowy rozgnieść, czosnek obrać, pokroić dodać do solanki.
- Udka oczyścić, włożyć do solanki, odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
- Masło utrzeć z tymiankiem, szczyptą soli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Udka osuszyć papierowym ręcznikiem, nożem delikatnie oddzielić skórę od mięsa w powstałą kieszeń włożyć połowę masła pozostałym masłem posmarować wierzch udek.
- Gotowe udka włożyć w rękawa do pieczenia Piec około 60 minut w temp. 180 *C.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab