05

Gru

Piernik przekładany

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Aromatyczny piernik przełożony masą rumową, powidłami i oblany mleczną czekoladą – ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole ;)

piernik-1

Składniki

  • 2,5 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 3 jaja
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szkl kwaśnej śmietany
  • 250g płynnego miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • przyprawa do piernika

Masa

  • 3/4 szkl mleka
  • 1/3 szkl cukru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • kilka kropli aromatu rumowego

Dodatkowo

  • Powidła
  • 150g czekolady mlecznej
  • 2-3 łyżki mleka

Sposób przygotowania

  1. Margarynę, cukier, jaja, miód utrzeć, dodać śmietanę
  2. Mąkę zmieszać z sodą i przyprawą do piernika, dodać do utartej masy, wszystko razem dokładnie wymieszać.
  3. Formę o wymiarach 10/35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec około 55 minut w 175 *C. Upieczony piernik wystudzić przekroić na 3 części.
  4. Masa : mąki, cukier, mleko wymieszać, ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć na puch, ucierając dodawać wystudzony budyń, dokładnie utrzeć, wlać spirytus i aromat.
  5. Piernik przełożyć masą i powidłami. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, wlać mleko, rozpuścić nad kąpielą wodną. Polać piernik.

Rady

Piernik możemy przełożyć samymi powidłami

piernik-2 piernik-3 piernik-6 piernik-5 piernik-4

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab