05
Gru
Piernik przekładany
Aromatyczny piernik przełożony masą rumową, powidłami i oblany mleczną czekoladą – ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole ;)
Składniki
- 2,5 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 3 jaja
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szkl kwaśnej śmietany
- 250g płynnego miodu
- 2 łyżeczki sody
- przyprawa do piernika
Masa
- 3/4 szkl mleka
- 1/3 szkl cukru
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki spirytusu
- kilka kropli aromatu rumowego
Dodatkowo
- Powidła
- 150g czekolady mlecznej
- 2-3 łyżki mleka
Sposób przygotowania
- Margarynę, cukier, jaja, miód utrzeć, dodać śmietanę
- Mąkę zmieszać z sodą i przyprawą do piernika, dodać do utartej masy, wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Formę o wymiarach 10/35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec około 55 minut w 175 *C. Upieczony piernik wystudzić przekroić na 3 części.
- Masa : mąki, cukier, mleko wymieszać, ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć na puch, ucierając dodawać wystudzony budyń, dokładnie utrzeć, wlać spirytus i aromat.
- Piernik przełożyć masą i powidłami. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, wlać mleko, rozpuścić nad kąpielą wodną. Polać piernik.
Rady
Piernik możemy przełożyć samymi powidłami
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab