21

Kwi

Piernik z herbatą

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Pyszny, puszysty piernik z masą o smaku rumowym.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szkl. miodu prawdziwego
  • 1 szkl. mocnej herbaty
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • przyprawa do piernika
  • 3 szkl. mąki
  • 15 dkg. mlecznej czekolady
  • słoiczek dżemu wiśniowego

Masa

  • 1i 1/2szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • c. waniliowy
  • 3/4 kostki masła
  • 2-3 łyżki spirytusu
  • kilka kropli olejku rumowego

Sposób przygotowania

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać miód, ucierać, dodać olej, mąkę, sodę, przyprawę do piernika, wlać wystudzoną herbatę wymieszać, ubić pianę z białek i delikatnie dodać do ciasta, wlać do formy o wymiarach 40-23 cm. Piec 45 minut w 180 *C. Po wystudzeniu piernik przekroić na 3 części, przekładać dżemem wiśniowym i masą rumową.
  2. WYKONANIE MASY: wszystkie składniki wymieszać (oprócz masła) i ugotować budyń, masło utrzeć porcjami dodawać wystudzony budyń, dodać spirytus i olejek rumowy. Czekoladę połamać dodać 3 łyżki słodkiego mleka, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się czekolady, ciepłą czekoladą polać piernik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPorada

Zapomniałam dodać że do masy zamiast spirytusu i olejku rumowego można dodać rum . Ilość spirytusu podałam według własnego gustu z tym trzeba ostrożnie dodawać i próbować bo można przedobrzyć :) :)

  • Malgo

    ten piernik wyglada na bardzo smaczny

  • Piernik ma same zalety : pyszny , puszysty , szybki w wykonaniu , duuuuuży no i ładnie pachnie rumem :D

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab