21
Kwi
Piernik z herbatą
- 60min.
- Łatwe
- 2 komentarze
- Ciasta
Pyszny, puszysty piernik z masą o smaku rumowym.
Składniki
- 4 jajka
- 1 szkl. miodu prawdziwego
- 1 szkl. mocnej herbaty
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. oleju
- 2 łyżeczki sody
- przyprawa do piernika
- 3 szkl. mąki
- 15 dkg. mlecznej czekolady
- słoiczek dżemu wiśniowego
Masa
- 1i 1/2szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki tortowej
- c. waniliowy
- 3/4 kostki masła
- 2-3 łyżki spirytusu
- kilka kropli olejku rumowego
Sposób przygotowania
- Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać miód, ucierać, dodać olej, mąkę, sodę, przyprawę do piernika, wlać wystudzoną herbatę wymieszać, ubić pianę z białek i delikatnie dodać do ciasta, wlać do formy o wymiarach 40-23 cm. Piec 45 minut w 180 *C. Po wystudzeniu piernik przekroić na 3 części, przekładać dżemem wiśniowym i masą rumową.
- WYKONANIE MASY: wszystkie składniki wymieszać (oprócz masła) i ugotować budyń, masło utrzeć porcjami dodawać wystudzony budyń, dodać spirytus i olejek rumowy. Czekoladę połamać dodać 3 łyżki słodkiego mleka, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się czekolady, ciepłą czekoladą polać piernik.
Porada
Zapomniałam dodać że do masy zamiast spirytusu i olejku rumowego można dodać rum . Ilość spirytusu podałam według własnego gustu z tym trzeba ostrożnie dodawać i próbować bo można przedobrzyć :) :)
-
Malgo
-
Bożena Janus
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab