22
Paź
Piernik z wiśniami i masą pomarańczową
60 min
Łatwe
0 Komentarzy
Ciasta
Na Słodko
Bardzo smaczne połączenie czterech smaków – piernika, czekolady, wiśni i pomarańczy.
Składniki
- 3 szkl.mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- przyprawa do piernika
- 1 szkl. mleka
- słoiczek dżemu wiśniowego
Masa
- 3/4 kostki masła
- 250g serka philadelphia
- 3/4 szkl.cukru pudru
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
Polewa
- 200g czekolady mlecznej
- 3-4 łyżki mleka
Sposób przygotowania
- Margarynę utrzeć z cukrem ucierając dodawać po jednym jajku, Mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika wymieszać. Do utartej margaryny z jajkami porcjami dodawać mąkę wymieszaną z przyprawami na przemian z dżemem i mlekiem. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przelać do formy o wymiarach 36/22cm, piec około 40 minut w temp. 170-175 *C. Wystudzić, przekroić na dwie części, przełożyć masą.
- Masa: Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem, porcjami dodać serek i wyciśnięty sok z pomarańczy.
- Polewa: czekoladę połamać na małe kawałki, dodać mleko, podgrzewać cały czas mieszają aż czekolada się rozpuści. Rozpuszczoną czekoladą polać piernik.
Rada
Mówią że najlepszy jest „stary pierni ” i chyba coś w tym jest, piernik jest bardzo dobry na drugi a nawet na trzeci dzień :)
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab