22

Paź

Piernik z wiśniami i masą pomarańczową

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Bardzo smaczne połączenie czterech smaków – piernika, czekolady, wiśni i pomarańczy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 3 szkl.mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • przyprawa do piernika
  • 1 szkl. mleka
  • słoiczek dżemu wiśniowego

Masa

  • 3/4 kostki masła
  • 250g serka philadelphia
  • 3/4 szkl.cukru pudru
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy

Polewa

  • 200g czekolady mlecznej
  • 3-4 łyżki mleka

Sposób przygotowania

  1. Margarynę utrzeć z cukrem ucierając dodawać po jednym jajku, Mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika wymieszać. Do utartej margaryny z jajkami porcjami dodawać mąkę wymieszaną z przyprawami na przemian z dżemem i mlekiem. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przelać do formy o wymiarach 36/22cm, piec około 40 minut w temp. 170-175 *C. Wystudzić, przekroić na dwie części, przełożyć masą.
  2. Masa: Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem, porcjami dodać serek i wyciśnięty sok z pomarańczy.
  3. Polewa: czekoladę połamać na małe kawałki, dodać mleko, podgrzewać cały czas mieszają aż czekolada się rozpuści. Rozpuszczoną czekoladą polać piernik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERARada

Mówią że najlepszy jest „stary pierni ” i chyba coś w tym jest, piernik jest bardzo dobry na drugi a nawet na trzeci dzień :)

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab