04

Gru

Piernikowo-czekoladowa zebra

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Ciasto pachnące piernikiem ;))

piernik-1

Składniki

  • Forma keksówka
  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 250g cukru
  • 75g czekolady deserowej
  • 4 jajka
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 5 łyżek wytrawnego białego wina
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 200g czekolady deserowej
  • kilka łyżek śmietany 30%
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. Masło utrzeć z cukrem , szczypta soli , cukrem waniliowym do puszystości , ucierając wbijać po jednym jajku
  2. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , przesiać do utartej masy , wymieszać , ciasto podzielić na dwie równe części
  3. Czekoladę połamać , stopić w kąpieli wodnej lub mikrofali
  4. Do jednej części ciasta dodać rozpuszczoną czekoladę i przyprawę do piernika
  5. Do drugiej części ciasta dodać wino
  6. Gotowe ciasto wykładać porcjami raz ciemne raz jasne
  7. Piec w 180*C około 60 minut do tak zwanego suchego patyka
  8. Czekoladę i śmietankę rozpuścić , polać gotowe ciasto , posypać uprażonymi na suchej patelni migdałami

piernik-5 piernik-4 piernik-3 piernik-2

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab