04
Gru
Piernikowo-czekoladowa zebra
Ciasto pachnące piernikiem ;))
Składniki
- Forma keksówka
- 300g mąki
- 200g masła
- 250g cukru
- 75g czekolady deserowej
- 4 jajka
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 5 łyżek wytrawnego białego wina
- szczypta soli
Dodatkowo
- 200g czekolady deserowej
- kilka łyżek śmietany 30%
- 2 łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania
- Masło utrzeć z cukrem , szczypta soli , cukrem waniliowym do puszystości , ucierając wbijać po jednym jajku
- Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , przesiać do utartej masy , wymieszać , ciasto podzielić na dwie równe części
- Czekoladę połamać , stopić w kąpieli wodnej lub mikrofali
- Do jednej części ciasta dodać rozpuszczoną czekoladę i przyprawę do piernika
- Do drugiej części ciasta dodać wino
- Gotowe ciasto wykładać porcjami raz ciemne raz jasne
- Piec w 180*C około 60 minut do tak zwanego suchego patyka
- Czekoladę i śmietankę rozpuścić , polać gotowe ciasto , posypać uprażonymi na suchej patelni migdałami
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab