10
Kwi
Pierogi z serem białym na słodko
60min.
Łatwe
0 Komentarzy
Bezmięsne
Dania
Bardzo dobre, słodziutkie pierożki.
Składniki
- 1/2 kg. mąki
- 1 jajko
- oko.1/2 szkl. ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki stopionego masła albo oliwy z oliwek
Farsz
- 1/2 kg. białego sera (dobrze odciśniętego)
- c. waniliowy
- 1 żółtko
- cukier, sól do smaku
Dodatkowo
- pół kostki masła
Sposób przygotowania
- Do mąki dodać wszystkie składniki, wyrobić ciasto do uzyskania lśniącej masy. Następnie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, dość cienko rozwałkować, wykrawać szklanką krążki.
- FARSZ: ser rozetrzeć w makutrze, jajko wyszorować, sparzyć, do sera dodać żółtko, cukier waniliowy, sól i cukier do smaku, jeśli ser jest za rzadki można dosypać mleka w proszku.
- Na krążki nakładać farsz, dobrze zlepić brzegi. Gotowe pierogi wrzucać do wrzącej wody, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, gotować na wolnym ogniu, gdy wypłyną pogotować jeszcze jakieś 2 minuty. Po ugotowaniu pierogi zahartować, czyli przełożyć na chwilę do zimnej wody, odcedzić. Pół kostki masła stopić i polać pierogi.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab