15
Kwi
Pierogi z żółtym serem
- 60min.
- Łatwe
- 2 komentarze
- Bezmięsne Dania
Pyszne, pachnące majerankiem pierogi z żółtym serem i ziemniakami
Składniki
- pół kg. mąki
- 1 jajko
- oko.1/2 szkl.ciepłej wody
- pół łyżeczki soli
- 2-3 łyżki stopionego masła albo oliwy z oliwek
Farsz
- 2 szkl. ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 1 szkl. żółtego sera startego na tarce jarzynowej
- 1 duża cebula
- pieprz, sól do smaku
- 1 łyżka majeranku
Dodatkowo
- boczek
- masło do podsmażenia cebuli
Sposób przygotowania
- Z podanych składników zrobić ciasto. Ziemniaki wymieszać ze startym żółtym serem. Cebulę zeszklić na maśle dodać do masy ziemniaczanej, wsypać majeranek dodać pieprz i sól (z solą ostrożnie ponieważ ser żółty zazwyczaj jest dość słony) wszystko razem dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, na środek każdego kłaść farsz i dokładnie zlepiać brzegi, gotowe pierogi wrzucać na gotującą się wodę, zmniejszyć ogień, gotować do momentu wypłynięcia, dobrze odcedzić. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć, polać po pierogach.
Rada
Pierogi najlepiej smakuję jeśli do farszu dodamy ser cheddar
-
Malgo
-
Bożena Janus
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab