15

Kwi

Pierogi z żółtym serem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Pyszne, pachnące majerankiem pierogi z żółtym serem i ziemniakami

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • pół kg. mąki
  • 1 jajko
  • oko.1/2 szkl.ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki stopionego masła albo oliwy z oliwek

Farsz

  • 2 szkl. ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1 szkl. żółtego sera startego na tarce jarzynowej
  • 1 duża cebula
  • pieprz, sól do smaku
  • 1 łyżka majeranku

Dodatkowo

  • boczek
  • masło do podsmażenia cebuli

Sposób przygotowania

  1. Z podanych składników zrobić ciasto. Ziemniaki wymieszać ze startym żółtym serem. Cebulę zeszklić na maśle dodać do masy ziemniaczanej, wsypać majeranek dodać pieprz i sól (z solą ostrożnie ponieważ ser żółty zazwyczaj jest dość słony) wszystko razem dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, na środek każdego kłaść farsz i dokładnie zlepiać brzegi, gotowe pierogi wrzucać na gotującą się wodę, zmniejszyć ogień, gotować do momentu wypłynięcia, dobrze odcedzić. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć, polać po pierogach.

Rada

Pierogi najlepiej smakuję jeśli do farszu dodamy ser cheddar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Malgo

    robilam , pyszne , bardzo polecam :)

  • Fajowsko że smakowały :D

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab