10
Kwi
Pierogi ze śliwkami – danie na obiad
60min.
Łatwe
0 Komentarzy
Bezmięsne
Dania
Szybkie danie na obiad, dziś u nas będzie pierogowo :)
Składniki
- 1/2 kg. mąki
- 1 jajko
- oko.1/2 szkl. ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki stopionego masła albo oliwy z oliwek
- śliwki
- pół szklanki śmietany 18%
- 3-4 łyżki cukru pudru (ilość cukru według uznania)
Sposób przygotowania
- Do mąki dodać wszystkie składniki, wyrobić ciasto do uzyskania lśniącej masy. Następnie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, dość cienko rozwałkować, wykrawać szklanką krążki.
- Śliwki umyć, wypestkować. Na środek każdego krążka ułożyć śliwkę ( jeśli jest za duża to przekroić) dobrze zlepić brzegi. Gotowe pierogi wrzucać do wrzącej wody, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, gotować na wolnym ogniu, gdy wypłyną pogotować jeszcze jakieś 2 minuty. Odcedzić, śmietanę wymieszać z cukrem pudrem polać pierogi.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab