16

Kwi

Placek truskawkowy z ajerkoniakiem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Masa truskawkowa super smakuje z masą z ajerkoniakiem :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 6 jaj
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek wody
  • cukier waniliowy

Masa truskawkowa:

  • 500 ml. truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • pół litra śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku

Masa z ajerkoniakiem:

  • pół litra śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 -150 ml . ajerkoniaku
  • 1/4 szklanki wrzątku

Sposób przygotowania

  1. BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać, dodawać po jednym żółtku i wodę, mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i powoli dodać do ubitych jaj. Piec około 25-30 minut w 165*C. Po upieczeniu przekroić na pół.
  2. Truskawki plus cukier zmiksować. Śmietanę plus cukier puder ubić dodać truskawki. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, jeśli nie chce się rozpuścić należy podgrzać, jeszcze ciepłą (nie gorącą) żelatynę wlać do masy truskawkowej. Przełożyć biszkopt, włożyć do lodówki.
  3. Przygotować masę z ajerkoniakiem: Śmietanę plus cukier puder ubić, wlać ajerkoniak i rozpuszczoną żelatynę, masę wyłożyć na wierzch placka, udekorować truskawkami, posypać wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi. Przed podaniem każdą porcję polać ajerkoniakiem.

Rada

Do masy można użyć jagód leśnych albo jagody amerykańskiej , mogą to być owoce mrożone.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab