04
Maj
Placek z orzechami włoskimi i masą krówkową – Rafaello
- 60 min
- Łatwe
- 0 Komentarzy
- Ciasta Na Słodko
Szybki w wykonaniu kruchy placek.
Składniki
- 2,5 szklanki mąki
- 25 dkg masła lub margaryny
- 6 żółtek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana
- 6 białek
- szkl. cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 20 dkg. pokrojonych orzechów włoskich
Masa
- Puszka skondensowanego, słodzonego mleka
- 25 dkg masła
Sposób przygotowania
- Z podanych składników zrobić kruche ciasto, podzielić na dwie części, rozłożyć na formy o wymiarach 38-22cm. Z sześciu białek ubić pianę, dodać szklankę cukru, ubijać aż do rozpuszczenia się cukru, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, delikatnie wymieszać. Pianę rozłożyć na placki i posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Piec na złoty kolor około 30-40 minut.W temp. 175-180*C Po upieczeniu placki przełożyć masą.
- WYKONANIE MASY: Mleko włożyć do garnka z wodą (nie otwierając puszki) przykryć garnek i gotować 2 godziny . Masło dobrze zmiksować, dodać wystudzone mleko, dobrze połączyć.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab