04

Maj

Placek z orzechami włoskimi i masą krówkową – Rafaello

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Szybki w wykonaniu kruchy placek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 25 dkg masła lub margaryny
  • 6 żółtek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piana

  • 6 białek
  • szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 20 dkg. pokrojonych orzechów włoskich

Masa

  • Puszka skondensowanego, słodzonego mleka
  • 25 dkg masła

Sposób przygotowania

  1. Z podanych składników zrobić kruche ciasto, podzielić na dwie części, rozłożyć na formy o wymiarach 38-22cm. Z sześciu białek ubić pianę, dodać szklankę cukru, ubijać aż do rozpuszczenia się cukru, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, delikatnie wymieszać. Pianę rozłożyć na placki i posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Piec na złoty kolor około 30-40 minut.W temp. 175-180*C Po upieczeniu placki przełożyć masą.
  2. WYKONANIE MASY: Mleko włożyć do garnka z wodą (nie otwierając puszki) przykryć garnek i gotować 2 godziny . Masło dobrze zmiksować, dodać wystudzone mleko, dobrze połączyć.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab