22

Kwi

Placek ze śliwkami i cynamonową kruszonką

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Prosty, szybki placek ze śliwkami i cynamonowym smaczkiem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 15 dkg. margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • jajko + żółtko
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • c. waniliowy
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • około 1 kg. śliwek

Kruszonka

  • 10 dkg. masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół szklanki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Margarynę utrzeć z cukrem dodać jajko i żółtko ucierając dodawać wymieszane suche składniki na przemian ze śmietaną (kończąc mąką) Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 29 cm. Śliwki umyć, wydrylować ułożyć na ciasto. Wszystkie składniki kruszonki dobrze połączyć i zamrozić. Zamrożoną kruszonkę zetrzeć na śliwki. Piec około 45 minut w 175 *C
  • gin

    Mniami, wygląda smakowicie :) Musiał ślicznie pachnieć cynamonem :)

  • To prawda zapaszek unosił się w całym mieszkaniu :) Dziękuję :)

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab