03

Cze

Puszysty placek o wyraźnym smaku kawy

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Przepis dość stary i zapomniany przeze mnie ale wart przypomnienia :)) Muszę jeszcze dodać że przepis dostałam od koleżanki :))

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biszkopt

  • 8 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa

  • 4żółtka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25 dkg. masła ewentualnie margaryny
  • 2 serki homogenizowane waniliowe (każdy 150g)
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • paczka okrągłych biszkoptów (180 g)
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3/4 szklanki wrzątku do rozpuszczenia żelatyny

Dodatkowo

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki wrzącej wody

Sposób przygotowania

  1. BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, porcjami dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka jeszcze chwilę ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać do formy o wymiarach 38/22 cm. piec w temp. 165-170 *C około 30-35 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 części.
  2. MASA : Jaja wyszorować i sparzyć. 4 żółtka + 1 jajko ubić z cukrem i wanilią na parze wystudzić. Masło dobrze spulchnić, dodać wystudzoną masę jajeczną, ucierając dodawać serki homogenizowane na przemian z mlekiem w proszku, żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku, wystudzić, cały czas miksując dodać do masy (masa jest dość płynna należy na chwilę wstawić do lodówki). 3 łyżki kawy zaparzyć w 1/2 szklanki wrzącej wody, wystudzić (do kawy można dodać odrobinę alkoholu)
  3. PRZEŁOŻENIE PLACKA : Biszkopt- połowa masy- biszkopty nasączone w naparze z kawy – druga część masy – biszkopt. Dowolna dekoracja.

Rada

Ciasto warto przygotować dzień wcześniej

  • martex.82

    o, u mnie dzisiaj bardzo podobne ciacho, ja znam je pod nazwą cappuccino, uwielbiam tą masę na bazie mleka w proszku i serka, pycha :)

  • Bożena Janus

    Może , może i cappuccino :) przepis odstałam od koleżanki był bez nazwy :) tak jak piszesz masa jest pyszna :)

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab