03
Cze
Puszysty placek o wyraźnym smaku kawy
60 min
Średni
2 komentarze
Ciasta
Przepis dość stary i zapomniany przeze mnie ale wart przypomnienia :)) Muszę jeszcze dodać że przepis dostałam od koleżanki :))
Biszkopt
- 8 jaj
- 8 łyżek cukru
- 10 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
- 4żółtka
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 25 dkg. masła ewentualnie margaryny
- 2 serki homogenizowane waniliowe (każdy 150g)
- 2 szklanki mleka w proszku
- paczka okrągłych biszkoptów (180 g)
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 2 łyżki żelatyny
- 3/4 szklanki wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
Dodatkowo
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki wrzącej wody
Sposób przygotowania
- BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, porcjami dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka jeszcze chwilę ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać do formy o wymiarach 38/22 cm. piec w temp. 165-170 *C około 30-35 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 części.
- MASA : Jaja wyszorować i sparzyć. 4 żółtka + 1 jajko ubić z cukrem i wanilią na parze wystudzić. Masło dobrze spulchnić, dodać wystudzoną masę jajeczną, ucierając dodawać serki homogenizowane na przemian z mlekiem w proszku, żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku, wystudzić, cały czas miksując dodać do masy (masa jest dość płynna należy na chwilę wstawić do lodówki). 3 łyżki kawy zaparzyć w 1/2 szklanki wrzącej wody, wystudzić (do kawy można dodać odrobinę alkoholu)
- PRZEŁOŻENIE PLACKA : Biszkopt- połowa masy- biszkopty nasączone w naparze z kawy – druga część masy – biszkopt. Dowolna dekoracja.
Rada
Ciasto warto przygotować dzień wcześniej
-
martex.82
-
Bożena Janus
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab