15

Lis

Rolada dyniowa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Pyszne, aromatyczne ciasto dyniowe w kształcie rolady z dodatkiem orzechów, przełożone delikatną, winną masą cytrynową.

rolada-1

Składniki

  • 3 jaja
  • 1 szkl cukru
  • 3/4 szkl musu z dyni
  • 3/4 szkl mąki
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • po szczypcie soli, gałki muszkatołowej, imbiru
  • 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich

Masa

  • 250g serka philadelphia
  • 100 g masła
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania

  1. Jaja ubić z połową cukru na puch, w trakcie ubijania dosypać resztę cukru.
  2. Do ubitych jaj dodać mus z dyni i sok z cytryny.
  3. Suche składniki zmieszać razem i przesiać do masy jajecznej, wymieszać.
  4. Ciasto wylać do formy o wymiarach 35/38 wyłożonej papierem do pieczenia, posypać orzechami,  piec około 30 minut w 175*C.
  5. Po upieczeniu cisto wyłożyć na lnianą ściereczkę posypaną cukrem pudrem, papierem do góry, zdjąć papier, ciasto zwinąć razem ze ściereczka w roladę.
  6. Masa: masło utrzeć z cukrem, dodać serek i sok z cytryny, wszystko razem dokładnie utrzeć.
  7. Ciasto posmarować kremem, zwinąć, gotową roladę posypać cukrem pudrem i udekorować według uznania.
  • gin

    Piękna dekoracja! A ciasto z pewnością było przepyszne :)

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab