15
Lis
Rolada dyniowa
Pyszne, aromatyczne ciasto dyniowe w kształcie rolady z dodatkiem orzechów, przełożone delikatną, winną masą cytrynową.
Składniki
- 3 jaja
- 1 szkl cukru
- 3/4 szkl musu z dyni
- 3/4 szkl mąki
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- po szczypcie soli, gałki muszkatołowej, imbiru
- 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich
Masa
- 250g serka philadelphia
- 100 g masła
- 1/2 szkl cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania
- Jaja ubić z połową cukru na puch, w trakcie ubijania dosypać resztę cukru.
- Do ubitych jaj dodać mus z dyni i sok z cytryny.
- Suche składniki zmieszać razem i przesiać do masy jajecznej, wymieszać.
- Ciasto wylać do formy o wymiarach 35/38 wyłożonej papierem do pieczenia, posypać orzechami, piec około 30 minut w 175*C.
- Po upieczeniu cisto wyłożyć na lnianą ściereczkę posypaną cukrem pudrem, papierem do góry, zdjąć papier, ciasto zwinąć razem ze ściereczka w roladę.
- Masa: masło utrzeć z cukrem, dodać serek i sok z cytryny, wszystko razem dokładnie utrzeć.
- Ciasto posmarować kremem, zwinąć, gotową roladę posypać cukrem pudrem i udekorować według uznania.
-
gin
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab