15

Maj

Rolada jabłkowa bez pieczenia

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Roladę proponuję podać z dużą ilością lodów waniliowych.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 1kg jabłek ( użyłam szarej renety )
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Masa śmietanowa

  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • cukier puder do smaku
  • pół łyżeczki wanilii
  • 1/2 szklanki wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny
  • Kilka podłużnych biszkoptów

Sposób przygotowania

  1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki, opłukać, usmażyć, do gorących wsypać galaretki, cukier i żelatynę, dokładnie wymieszać odstawić. Jabłka można dosłodzić. Na lnianej ściereczce rozłożyć folię spożywczą, rozłożyć tężejące jabłka, uformować prostokąt. Śmietanę ubić, dodać cukier puder do smaku i wanilię. Żelatynę rozpuścić, wystudzić dodać do ubitej śmietany cały czas miksując, ubitą śmietanę rozłożyć na jabłka. Biszkopty ułożyć na krótszym końcu prostokąta, łapiąc za folię ostrożnie zwijać roladę. Gotową roladę włożyć do lodówki najlepiej na noc. Podawać z lodami waniliowymi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab