02

Gru

Rolada piernikowa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Wilgotny, piernikowy biszkopt, orzechowy krem inspirowany kremem z batonika kinder bueno.

Składniki

  • 1 szkl maki
  • 1/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl melasy
  • 4 jajka
  • 2 łyzki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Krem

  • 250g serka mascarpone
  • 1 szkl śmietany 30%
  • 1 szkl mleka w proszku
  • 100g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100g orzechów laskowych

Do nasączenia

  • 1/2 szkl likieru czekoladowego

Składniki

  1. Masło roztopić, wystudzić. Do wystudzonego masła dodać melasę, cukier, wanilię, żółtka wszystko zmiksować
  2. Do maki dodać wszystkie suche składniki, wymieszać dodać do zmiksowanej masy, dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem.
  3. Krem: Czekoladę rozpuścić, przestudzić. 50g orzechów posiekać. Do serka dodać śmietanę i cukier puder, ubić do puszystości, dodać przestudzoną czekoladę i mleko w proszku, wymieszać, dodać pokrojone orzechy.
  4. Wystudzone ciasto nasączyć likierem, wyłożyć 3/4 kremu, równomiernie rozsmarować, zwinąć roladę. Udekorować resztą kremu, startą czekoladą i pozostałymi orzechami.

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab