02
Gru
Rolada piernikowa
Wilgotny, piernikowy biszkopt, orzechowy krem inspirowany kremem z batonika kinder bueno.
Składniki
- 1 szkl maki
- 1/4 szkl cukru
- 3/4 szkl melasy
- 4 jajka
- 2 łyzki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Krem
- 250g serka mascarpone
- 1 szkl śmietany 30%
- 1 szkl mleka w proszku
- 100g czekolady mlecznej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100g orzechów laskowych
Do nasączenia
- 1/2 szkl likieru czekoladowego
Składniki
- Masło roztopić, wystudzić. Do wystudzonego masła dodać melasę, cukier, wanilię, żółtka wszystko zmiksować
- Do maki dodać wszystkie suche składniki, wymieszać dodać do zmiksowanej masy, dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem.
- Krem: Czekoladę rozpuścić, przestudzić. 50g orzechów posiekać. Do serka dodać śmietanę i cukier puder, ubić do puszystości, dodać przestudzoną czekoladę i mleko w proszku, wymieszać, dodać pokrojone orzechy.
- Wystudzone ciasto nasączyć likierem, wyłożyć 3/4 kremu, równomiernie rozsmarować, zwinąć roladę. Udekorować resztą kremu, startą czekoladą i pozostałymi orzechami.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab