02
Wrz
Rolada śliwkowa
Rolada biszkoptowa z kremem śliwkowym z nutą cynamonu i bitą śmietaną
Biszkopt:
- 6 jaj
- 12 dkg mąki
- 18 dkg cukru
- 6 łyżek wody
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śliwkowy:
- 300g śliwek
- 300ml śmietany kremówki
- 1/2 szkl cukru
- cukier waniliowy duży
- 5 łyżeczek żelatyny
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- kawałek laski cynamonu
Do dekoracji:
- 250 ml kremówki
- op. Śnieżki
- 2 łyzki cukru pudru
- śliwka
Sposób przygotowania przepisu:
- Biszkopt: Do żółtek dodać cukier kryształ , cukier waniliowy , wodę wszystko utrzeć do białości:
– Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , połączyć z utartymi żółtkami
– Z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą jajeczną
– Blachę o wymiarach 35/38 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec około 25 minut w 175 *C. Gorący biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę, ściągnąć papier, zwinąć w roladę, zostawić do wystygnięcia. - Krem: Śliwki umyć , usunąć pestki, zalać 1/2 szkl wody, dodać cukier, sok z cytryny i cynamon, zagotować, gotować aż śliwki zaczną się rozpadać. Wyjąć cynamon, śliwki zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko, żelatynę namoczyć w małej ilości wody, odstawić aż napęcznieje, podgrzewając rozpuścić , dodać do masy śliwkowej , odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić połączyć z masą śliwkową.
- Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę śliwkową , zwinąć roladę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śnieżką, udekorować roladę, całość schłodzić.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab