02

Wrz

Rolada śliwkowa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Rolada biszkoptowa z kremem śliwkowym z nutą cynamonu i bitą śmietaną

Biszkopt:

  • 6 jaj
  • 12 dkg mąki
  • 18 dkg cukru
  • 6 łyżek wody
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem śliwkowy:

  • 300g śliwek
  • 300ml śmietany kremówki
  • 1/2 szkl cukru
  • cukier waniliowy duży
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • kawałek laski cynamonu

Do dekoracji:

  • 250 ml kremówki
  • op. Śnieżki
  • 2 łyzki cukru pudru
  • śliwka

Sposób przygotowania przepisu:

  1. Biszkopt: Do żółtek dodać cukier kryształ , cukier waniliowy , wodę wszystko utrzeć do białości:
    – Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , połączyć z utartymi żółtkami
    – Z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą jajeczną
    – Blachę o wymiarach 35/38 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec około 25 minut w 175 *C. Gorący biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę, ściągnąć papier, zwinąć w roladę, zostawić do wystygnięcia.
  2. Krem: Śliwki umyć , usunąć pestki, zalać 1/2 szkl wody, dodać cukier, sok z cytryny i cynamon, zagotować, gotować aż śliwki zaczną się rozpadać. Wyjąć cynamon, śliwki zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko, żelatynę namoczyć w małej ilości wody, odstawić aż napęcznieje, podgrzewając rozpuścić , dodać do masy śliwkowej , odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić połączyć z masą śliwkową.
  3. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę śliwkową , zwinąć roladę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śnieżką, udekorować roladę, całość schłodzić.

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab