14
Cze
Rolada truskawkowo-jagodowa
- 30-45 min
- Średni
- 0 Komentarzy
- Ciasta Na Słodko
Biszkopt
- 6 jajek
- 18 dkg. cukru
- 10 dkg. mąki
- 6 łyżek ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
- 2 szklanki śmietany 30%
- 20 dkg. jagód
- 20 dkg. truskawek
- 5 łyżeczek żelatyny
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki wanilii
Sposób przygotowania
- BISZKOPT: Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek, do żółtek wsypać cukier, ubijając wlać ciepłą wodę, ubić na sztywno, dodać wanilię. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z ubitymi żółtkami, białka ubić dodać do żółtek delikatnie wymieszać. Przygotować blachę o wymiarach 35/38, piec około 20 minut w temp. 180 *C. Po upieczeniu ciepły biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę i zwinąć roladę
- MASA: śmietanę ubić z cukrem pudrem i wanilią, truskawki i jagody zmiksować osobno blenderem, żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodać do ubitej śmietany (nie przerywając miksowania) śmietanę podzielić na dwie części, jedną część dodać do jagód a drugą do truskawek, dokładnie wymieszać. Biszkopt rozwinąć, na jednej połowie biszkopta rozsmarować masę truskawkową a na drugiej jagodową, zwinąć roladę, wstawić do lodówki do stężenia. Wierzch rolady można posypać cukrem pudrem lub posmarować masą.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab