12
Kwi
Rolada z truskawkami
Szybki do przygotowania deser z truskawkami i masa z serka mascarpone.
Biszkopt
- 6 jaj
- 12 dkg mąki
- 18 dkg cukru
- 6 łyżek wody
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
- 25 dkg . serka mascarpone
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
- 1/2 szkl. śmietany 30%
- 1/3 szkl. cukru pudru
- cukier waniliowy ( mały )
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szkl.wrzącej wody
- kilka truskawek
Sposób przygotowania
- Biszkopt : Do żółtek dodać cukier kryształ, cukier waniliowy, wodę wszystko utrzeć do białości.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z utartymi żółtkami.
- Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z masą jajeczną
- Blachę o wymiarach 35/38 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec około 25 minut w 175 *C. Gorący biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę, ściągnąć papier, zwinąć w roladę, zostawić do wystygnięcia.
- Masa : Serek mascarpone wymieszać z kwaśną śmietaną, sokiem z cytryny, cukrem pudrem i cukrem waniliowym
- Żelatynę rozpuścić we wrzątku, miksując połączyć z serkiem
- Śmietanę ubić, dodać do masy serowej
- Gotową masę rozsmarować na biszkopt,
- Truskawki umyć, odszypułkować, ułożyć na dłuższym końcu ciasta zwinąć roladę, schłodzić, udekorować według uznania.
Rada
Jeśli masa jest dla nas za kwaśna , można dosłodzić.
Truskawki układać na tężejącą masę.
-
gin
-
Bożena Janus
-
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab