12

Kwi

Rolada z truskawkami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Szybki do przygotowania deser z truskawkami i masa z serka mascarpone.

rolada-1

Biszkopt

  • 6 jaj
  • 12 dkg mąki
  • 18 dkg cukru
  • 6 łyżek wody
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa

  • 25 dkg . serka mascarpone
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1/2 szkl. śmietany 30%
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • cukier waniliowy ( mały )
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szkl.wrzącej wody
  • kilka truskawek

Sposób przygotowania

  1. Biszkopt : Do żółtek dodać cukier kryształ, cukier waniliowy, wodę wszystko utrzeć do białości.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z utartymi żółtkami.
  3. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z masą jajeczną
  4. Blachę o wymiarach 35/38 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec około 25 minut w 175 *C. Gorący biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę, ściągnąć papier, zwinąć w roladę, zostawić do wystygnięcia.
  5. Masa : Serek mascarpone wymieszać z kwaśną śmietaną, sokiem z cytryny, cukrem pudrem i cukrem waniliowym
  6. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, miksując połączyć z serkiem
  7. Śmietanę ubić, dodać do masy serowej
  8. Gotową masę rozsmarować na biszkopt,
  9. Truskawki umyć, odszypułkować, ułożyć na dłuższym końcu ciasta zwinąć roladę, schłodzić, udekorować według uznania.

Rada

Jeśli masa jest dla nas za kwaśna , można dosłodzić.
Truskawki układać na tężejącą masę.

rolada-3rolada-2rolada-4

  • gin

    Ależ zgrabna! :)

    • Bożena Janus

      :)

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab