21

Maj

Sernik cytrynowy na kakaowym spodzie

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Prosty, szybki w wykonaniu, bardzo smaczny sernik na kakaowym spodzie o cytrynowym smaku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 1,5 kg sera (użyłam tłustego)
  • 25 dkg masła
  • 12 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki wanilii
  • aromat cytrynowy
  • skórka z jednej cytryny
  • 3 czubate łyżki mąki kartoflanej

Ciasto

  • czubata szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 10 dkg masła
  • 1 łyżka kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania

  1. CIASTO: Z mąki, masła, cukru zrobić kruszonkę, dodać kakao, proszek do pieczenia, mleko i zagnieść kruche ciasto, jeśli składniki nie chcą się połączyć dodać mleka. Ciasto zamrozić.
  2. MASA SEROWA: Ser zmielić (ja zmiksowałam blenderem) dodać cukier, wanilię, żółtka, stopione i wystudzone masło, aromat cytrynowy, mąkę kartoflaną. Cytrynę wyszorować, sparzyć, delikatnie zetrzeć skórkę i dodać do sera, zmiksować (jeśli ser jest mało słodki można dosłodzić). Z białek ubić pianę delikatnie połączyć z masą serową. Przygotować formę o wymiarach 38-22cm. Zetrzeć zamrożone ciasto na tarce jarzynowej, na ciasto wylać masę serową. Piec około 1,5 godziny w temp 175-180 *C.
  • gin

    Mmm, pyszności :) Uwielbiam cytrynowe serniki :)

  • lulka

    ale poco słodzić ser a w ogóle to on jest dobry na wielkanoc czy nie proszę odpisać

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab