21
Maj
Sernik cytrynowy na kakaowym spodzie
- 60 min
- Łatwe
- 2 komentarze
- Ciasta Na Słodko
Prosty, szybki w wykonaniu, bardzo smaczny sernik na kakaowym spodzie o cytrynowym smaku.
Składniki
- 1,5 kg sera (użyłam tłustego)
- 25 dkg masła
- 12 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki wanilii
- aromat cytrynowy
- skórka z jednej cytryny
- 3 czubate łyżki mąki kartoflanej
Ciasto
- czubata szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 10 dkg masła
- 1 łyżka kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania
- CIASTO: Z mąki, masła, cukru zrobić kruszonkę, dodać kakao, proszek do pieczenia, mleko i zagnieść kruche ciasto, jeśli składniki nie chcą się połączyć dodać mleka. Ciasto zamrozić.
- MASA SEROWA: Ser zmielić (ja zmiksowałam blenderem) dodać cukier, wanilię, żółtka, stopione i wystudzone masło, aromat cytrynowy, mąkę kartoflaną. Cytrynę wyszorować, sparzyć, delikatnie zetrzeć skórkę i dodać do sera, zmiksować (jeśli ser jest mało słodki można dosłodzić). Z białek ubić pianę delikatnie połączyć z masą serową. Przygotować formę o wymiarach 38-22cm. Zetrzeć zamrożone ciasto na tarce jarzynowej, na ciasto wylać masę serową. Piec około 1,5 godziny w temp 175-180 *C.
-
gin
-
lulka
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab