29
Kwi
Sernik gotowany z kokosową warstwą
Ciasto kruche przełożone delikatną, waniliową masą serową , wierzch wykończony smażonym kokosem polany białą czekoladą.
Składniki na ciasto
- 4 szkl mąki
- 4 jajka
- 200 g masła lub margaryny
- 1 szkl cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Składniki na masę
- 1kg sera
- 3 jajka
- budyń waniliowy mały
- 1/2 szkl mleka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 szkl cukru
- cukier waniliowy duży
- 100g masła
Warstwa kokosowa
- 100g wiórek kokosowych
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 50g masła
Do dekoracji
- 50g białej czekolady
- 2-3 łyżki śmietany 30%
Sposób przygotowania przepisu
- Przygotowanie ciasta: Masło lub margarynę posiekać razem z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać śmietanę. Jajka utrzeć z cukrem pudrem i szczyptą soli , dodać do posiekanego masła , zagnieść ciasto. Gotowa schłodzić około 60 minut. Ciasto podzielić na 3 części, upiec 3 placki jednakowej wielkości , forma o wymiarach 24/35 cm , piec na złoty kolor.
- Masa serowa: Do sera dodać jajka, cukier, cukier waniliowy,masło, zmiksować dokładnie blenderem, podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zrobi się rzadka.W mleku rozpuścić budyń i mąkę ziemniaczaną, wlać do sera , cały czas mieszając zagotować. Gorącą masą przełożyć placki
- Warstwa kokosowa: Wszystkie składniki wymieszać , podgrzewać na małym ogniu mieszając podsmażyć , aż kokos się zrumieni. Podsmażony kokos wyłożyć na gotowe ciasto. Czekoladę połamać , dodać śmietanę i rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej.
Porady
Gotowe ciasto najlepiej jest włożyć do pojemnika na ciasto lub owinąć lnianą ściereczką i odstawić do drugiego dnia, aby placki zmiękły.
Jeśli kokos jest zbyt sypki można dodać więcej miodu.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab