29

Kwi

Sernik gotowany z kokosową warstwą

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Ciasto kruche przełożone delikatną, waniliową masą serową , wierzch wykończony smażonym kokosem polany białą czekoladą.

IMG_0445

Składniki na ciasto

  • 4 szkl mąki
  • 4 jajka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Składniki na masę

  • 1kg sera
  • 3 jajka
  • budyń waniliowy mały
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl cukru
  • cukier waniliowy duży
  • 100g masła

Warstwa kokosowa

  • 100g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 50g masła

Do dekoracji

  • 50g białej czekolady
  • 2-3 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania przepisu

  1. Przygotowanie ciasta: Masło lub margarynę posiekać razem z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać śmietanę. Jajka utrzeć z cukrem pudrem i szczyptą soli , dodać do posiekanego masła , zagnieść ciasto. Gotowa schłodzić około 60 minut. Ciasto podzielić na 3 części, upiec 3 placki jednakowej wielkości , forma o wymiarach 24/35 cm , piec na złoty kolor.
  2. Masa serowa: Do sera dodać jajka, cukier, cukier waniliowy,masło, zmiksować dokładnie blenderem, podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zrobi się rzadka.W mleku rozpuścić budyń i mąkę ziemniaczaną, wlać do sera , cały czas mieszając zagotować. Gorącą masą przełożyć placki
  3. Warstwa kokosowa: Wszystkie składniki wymieszać , podgrzewać na małym ogniu mieszając podsmażyć , aż kokos się zrumieni. Podsmażony kokos wyłożyć na gotowe ciasto. Czekoladę połamać , dodać śmietanę i rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej.

Porady

Gotowe ciasto najlepiej jest włożyć do pojemnika na ciasto lub owinąć lnianą ściereczką i odstawić do drugiego dnia, aby placki zmiękły.
Jeśli kokos jest zbyt sypki można dodać więcej miodu.

IMG_0441 IMG_0373 IMG_0372 IMG_0361

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab