30
Lip
Sernik jagodowy z waniliową warstwą
Puszysty sernik na zimno z dużą ilością jagód, pyszną warstwą waniliową na bazie jogurtu z pokruszoną laska wanilii.
Spód sernika
- 200g herbatników kokosowych
- 80g masła
Masa serowa
- 500g serka mascarpone
- 1/2l śmietany 36%
- 350g jogurtu naturalnego z pokruszoną laska wanilii
- 2 galaretki jagodowe
- 4 łyżeczki żelatyny
- 6 łyżek cukru
- 1 szkl cukru pudru
- 3 szkl jagód leśnych
Warstwa waniliowa
- 1 szkl śmietany 36%
- 350g jogurtu naturalnego z pokruszoną laską wanilii
- 4 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
- borówka amerykańska
Sposób wykonania
- Wykonanie spodu: Ciasta zmiksować blenderem, masło rozpuścić, wystudzić, dodać do ciastek, wymieszać, przełożyć do tortownicy o średnicy 28 cm, wyrównać, odstawić.
- Wykonanie masy serowej: Galaretki zmieszać z cukrem kryształem i żelatyną, rozpuścić w szklance wrzącej wody, odstawić. Do sera dodać jogurt, cukier puder, 2 szkl zmiksowanych jagód, wszystko zmiksować, miksując wlać wystudzona galaretką, dodać szklankę jagód w całości, jeśli masa jest płynna odstawić do lekkiego stężenia, śmietanę ubić, delikatnie połączyć z masą serową, całość wylać na ciasteczkowy spód
- Wykonanie warstwy waniliowej: Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl wrzątku, jogurt zmiksować z cukrem pudrem, miksując wlać przestudzoną żelatynę, śmietanę ubić, połączyć z jogurtem, wylać na masę jagodową, rozsypać borówki, schłodzić.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab