30

Lip

Sernik jagodowy z waniliową warstwą

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Puszysty sernik na zimno z dużą ilością jagód, pyszną warstwą waniliową na bazie jogurtu z pokruszoną laska wanilii.

Spód sernika

  • 200g herbatników kokosowych
  • 80g masła

Masa serowa

  • 500g serka mascarpone
  • 1/2l śmietany 36%
  • 350g jogurtu naturalnego z pokruszoną laska wanilii
  • 2 galaretki jagodowe
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szkl cukru pudru
  • 3 szkl jagód leśnych

Warstwa waniliowa

  • 1 szkl śmietany 36%
  • 350g jogurtu naturalnego z pokruszoną laską wanilii
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • borówka amerykańska

Sposób wykonania

  1. Wykonanie spodu: Ciasta zmiksować blenderem, masło rozpuścić, wystudzić, dodać do ciastek, wymieszać, przełożyć do tortownicy o średnicy 28 cm, wyrównać, odstawić.
  2. Wykonanie masy serowej: Galaretki zmieszać z cukrem kryształem i żelatyną, rozpuścić w szklance wrzącej wody, odstawić. Do sera dodać jogurt, cukier puder, 2 szkl zmiksowanych jagód, wszystko zmiksować, miksując wlać wystudzona galaretką, dodać szklankę jagód w całości, jeśli masa jest płynna odstawić do lekkiego stężenia, śmietanę ubić, delikatnie połączyć z masą serową, całość wylać na ciasteczkowy spód
  3. Wykonanie warstwy waniliowej: Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl wrzątku, jogurt zmiksować z cukrem pudrem, miksując wlać przestudzoną żelatynę, śmietanę ubić, połączyć z jogurtem, wylać na masę jagodową, rozsypać borówki, schłodzić.

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab