19
Lis
Sernik łaciaty czekoladowo-pomarańczowy
Smak ciasta czekoladowego świetnie komponuje się z puszystą masą serową wzbogaconą smakiem pomarańczy.
Ciasto (Wymiary blachy :24/35cm)
- 250g margaryny
- 2 szkl maki
- 1szkl cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek wody
Masa serowa
- 800g sera
- 100g masła
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1i1/3 szkl cukru
- aromat pomarańczowy
- 100g kandyzowanej skórki pomarańczy
Dodatkowo
- 150g czekolady mlecznej
- 4-5 łyżek śmietany 30% ewentualnie mleka
- 50g kandyzowanej skórki pomarańczy
Sposób przygotowania
- Margarynę , wodę , kakao rozpuścić , cały czas mieszając zagotować , gotować na wolnym ogniu około 3-5 minut , wystudzić
- Do wystudzonej masy dodać żółtka , zmiksować , wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,wymieszać , białka ubić , delikatnie połączyć z ciastem
- Ser zmiksować blenderem lub zmielić , dodać rozpuszczone i wystudzone masło , żółtka , cukier , aromat , mąkę , całość dokładnie zmiksować , z białek ubić pianę , dodać do sera , na koniec dodać skórkę pomarańczy
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia , wylać ciasto na ciasto łyżka wykładać porcje sera , piec 60minut w 175*C
- Czekoladę połamać , dodać śmietankę , rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej , polać wystudzone ciasto , udekorować skórką pomarańczy
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab