09
Wrz
Sernik na zimno z brzoskwiniową pianką
Szybki, prosty deser na zimno z puszystą, brzoskwiniową warstwą w sam raz na upalne dni.
Składniki
- Masa serowa
- 1/2 kg sera
- 3 jajka
- 100g białej czekolady
- 1/2 l śmietany 36%
- 3/4 szkl cukru
- 2 łyżeczki wanilii
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 szkl mleka
- 100g masła
Brzoskwiniowa pianka
- 1/2 kg brzoskwiń ( po obraniu i wypestkowaniu)
- 1/2l śmietany 36%
- 7 łyżek cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo
- duża paczka podłużnych biszkoptów
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Do nasączenia biszkoptów
- 1/2 szkl przegotowanej, wystudzonej wody
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania przepisu:
- Masło utrzeć z cukrem i wanilią. Jajka wyszorować, sparzyć, żółtka dodać do masło, utrzeć, dodać ser, wszystko dokładnie zmiksować blenderem.
- Mleko zagotować w gorącym rozpuścić żelatynę, odstawić do schłodzenia .
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. - Do utartej masy serowej miksując dodać rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Śmietanę ubić , połączyć z masą serową.
- Dno tortownicy o średnicy 28cm , wyłożyć biszkoptami. Do przestudzonej wody dodać sok z cytryny i cukier, wymieszać, polać biszkopty. Na nasączone biszkopty wylać masę serową.
- Pianka brzoskwiniowa: Brzoskwinie zmiksować blenderem dodać cukier, żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl wrzącej wody, wystudzić, miksując wlać do brzoskwiń. Śmietanę ubić, połączyć z brzoskwiniami, wylać na sernik, schłodzić.
- Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, przestudzić, wylać na gotowy sernik.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab