09

Wrz

Sernik na zimno z brzoskwiniową pianką

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Szybki, prosty deser na zimno z puszystą, brzoskwiniową warstwą w sam raz na upalne dni.

Składniki

  • Masa serowa
  • 1/2 kg sera
  • 3 jajka
  • 100g białej czekolady
  • 1/2 l śmietany 36%
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 szkl mleka
  • 100g masła

Brzoskwiniowa pianka

  • 1/2 kg brzoskwiń ( po obraniu i wypestkowaniu)
  • 1/2l śmietany 36%
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo

  • duża paczka podłużnych biszkoptów
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Do nasączenia biszkoptów

  • 1/2 szkl przegotowanej, wystudzonej wody
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

  1. Masło utrzeć z cukrem i wanilią. Jajka wyszorować, sparzyć, żółtka dodać do masło, utrzeć, dodać ser, wszystko dokładnie zmiksować blenderem.
  2. Mleko zagotować w gorącym rozpuścić żelatynę, odstawić do schłodzenia .
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali.
  3. Do utartej masy serowej miksując dodać rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Śmietanę ubić , połączyć z masą serową.
  4. Dno tortownicy o średnicy 28cm , wyłożyć biszkoptami. Do przestudzonej wody dodać sok z cytryny i cukier, wymieszać, polać biszkopty. Na nasączone biszkopty wylać masę serową.
  5. Pianka brzoskwiniowa: Brzoskwinie zmiksować blenderem dodać cukier, żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl wrzącej wody, wystudzić, miksując wlać do brzoskwiń. Śmietanę ubić, połączyć z brzoskwiniami, wylać na sernik, schłodzić.
  6. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, przestudzić, wylać na gotowy sernik.

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab