28

Gru

Sernik pomarańczowy

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Tradycyjny sernik wzbogacony smakiem pomarańczy

sernik-1

Ser

  • 1,5 kg sera tłustego
  • 10 jaj
  • 250 g masła ewentualnie margaryny
  • 2 szkl. cukru
  • cukier waniliowy duży
  • 3 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
  • aromat pomarańczowy
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy

Ciasto

  • 1,5 szkl. mąki
  • 120 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki cukru pudru

Lukier

  • kilka łyżek cukru pudru
  • sok wyciśnięty z pomarańczy ( ilość soku w zależności od tego jakiej gęstości chcemy otrzymać lukier )
  • kandyzowane owoce do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto , zamrozić
  2. Do zmielonego sera wbić żółtka , dodać roztopione i wystudzone masło , cukier , cukier waniliowy , mąkę ziemniaczaną , aromat pomarańczowy , wszystko dokładnie zmiksować . Z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą serową , dodać skórkę z pomarańczy . Formę wyłożyć papierem do pieczenia , na tarce jarzynowej zetrzeć zamrożone ciasto , wyłożyć masę serową , wyrównać . Piec około 65 – 70 minut w 175 *C
  3. Składniki lukru dobrze utrzeć , polać wystudzony sernik , udekorować kandyzowanymi owocami

Rady

Do sera możemy dodać mniej lub więcej cukru w zależności od naszego upodobania

sernik-2 sernik-6 sernik-5 sernik-4 sernik-3

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab