28
Gru
Sernik pomarańczowy
Tradycyjny sernik wzbogacony smakiem pomarańczy
Ser
- 1,5 kg sera tłustego
- 10 jaj
- 250 g masła ewentualnie margaryny
- 2 szkl. cukru
- cukier waniliowy duży
- 3 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
- aromat pomarańczowy
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
Ciasto
- 1,5 szkl. mąki
- 120 g margaryny
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki cukru pudru
Lukier
- kilka łyżek cukru pudru
- sok wyciśnięty z pomarańczy ( ilość soku w zależności od tego jakiej gęstości chcemy otrzymać lukier )
- kandyzowane owoce do dekoracji
Sposób przygotowania
- Z podanych składników zagnieść kruche ciasto , zamrozić
- Do zmielonego sera wbić żółtka , dodać roztopione i wystudzone masło , cukier , cukier waniliowy , mąkę ziemniaczaną , aromat pomarańczowy , wszystko dokładnie zmiksować . Z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą serową , dodać skórkę z pomarańczy . Formę wyłożyć papierem do pieczenia , na tarce jarzynowej zetrzeć zamrożone ciasto , wyłożyć masę serową , wyrównać . Piec około 65 – 70 minut w 175 *C
- Składniki lukru dobrze utrzeć , polać wystudzony sernik , udekorować kandyzowanymi owocami
Rady
Do sera możemy dodać mniej lub więcej cukru w zależności od naszego upodobania
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab