14

Paź

Sernik z biszkoptową pianką

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Sernik z puszystą, czekoladową pianką na bazie biszkoptów i śmietanki z dodatkiem likieru czekoladowego i czekolady. Do sernika dodałam serki śmietankowe, które sprawiają, że sernik jest bardzo puszysty i lekki.

Masa serowa

  • 700g sera białego
  • 5 op. serków philadelphia, po 125g każdy
  • 450g cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 6 łyżek kaszy manny
  • budyń waniliowy
  • 1 szkl śmietany 36%
  • 150g masła
  • 8 jaj

Pianka biszkoptowa

  • Duża paczka biszkoptów
  • 1/2 l śmietany 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100g czekolady mlecznej
  • 2 śmietany śnieżki
  • 3/4 szkl likieru czekoladowego
  • 6 łyżek mleka
  • 4 łyżki wiórek kokosowych

Spód sernika

  • 300g ciastek owsianych
  • 1/2 szkl roztopionego masła
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania przepisu:

  1. Spód: Ciastka zmiksować blenderem, dodać żółtko i rozpuszczone masło, wymieszać, wyłożyć do formy o wymiarach 24/35cm, docisnąć, odstawić.
  2. Masa serowa: Żółtka utrzeć z masłem, cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ser biały i serki philadelphia, wszystko dokładnie zmiksować blenderem.
  3. Do zmiksowanej masy serowej dodać budyń, kaszę, wymieszać, dodać ubitą śmietanę i pianę z białek. delikatnie wszystko wymieszać, wylać na ciastka, piec około 50 minut w temp. 175*C
  4. Pianka biszkoptowa: Biszkopty dokładnie pokruszyć, zmieszać z wiórkami, 3 łyżki mleka zagotować, rozpuścić w nim żelatynę, czekoladę połamać, dodać 3 łyżki mleka, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, śmietanę ubić ze śnieżką, miksując wlać rozpuszczoną żelatynę, wsypać biszkopty, dodać rozpuszczoną czekoladę i likier, delikatnie wymieszać, wyłożyć na zimny sernik. Wierzch posypać startą, mleczną czekoladą.

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab