14
Paź
Sernik z biszkoptową pianką
Sernik z puszystą, czekoladową pianką na bazie biszkoptów i śmietanki z dodatkiem likieru czekoladowego i czekolady. Do sernika dodałam serki śmietankowe, które sprawiają, że sernik jest bardzo puszysty i lekki.
Masa serowa
- 700g sera białego
- 5 op. serków philadelphia, po 125g każdy
- 450g cukru
- 2 cukry waniliowe
- 6 łyżek kaszy manny
- budyń waniliowy
- 1 szkl śmietany 36%
- 150g masła
- 8 jaj
Pianka biszkoptowa
- Duża paczka biszkoptów
- 1/2 l śmietany 36%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 100g czekolady mlecznej
- 2 śmietany śnieżki
- 3/4 szkl likieru czekoladowego
- 6 łyżek mleka
- 4 łyżki wiórek kokosowych
Spód sernika
- 300g ciastek owsianych
- 1/2 szkl roztopionego masła
- 1 żółtko
Sposób przygotowania przepisu:
- Spód: Ciastka zmiksować blenderem, dodać żółtko i rozpuszczone masło, wymieszać, wyłożyć do formy o wymiarach 24/35cm, docisnąć, odstawić.
- Masa serowa: Żółtka utrzeć z masłem, cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ser biały i serki philadelphia, wszystko dokładnie zmiksować blenderem.
- Do zmiksowanej masy serowej dodać budyń, kaszę, wymieszać, dodać ubitą śmietanę i pianę z białek. delikatnie wszystko wymieszać, wylać na ciastka, piec około 50 minut w temp. 175*C
- Pianka biszkoptowa: Biszkopty dokładnie pokruszyć, zmieszać z wiórkami, 3 łyżki mleka zagotować, rozpuścić w nim żelatynę, czekoladę połamać, dodać 3 łyżki mleka, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, śmietanę ubić ze śnieżką, miksując wlać rozpuszczoną żelatynę, wsypać biszkopty, dodać rozpuszczoną czekoladę i likier, delikatnie wymieszać, wyłożyć na zimny sernik. Wierzch posypać startą, mleczną czekoladą.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab