28
Gru
Seromak na orzechowym biszkopcie
Pyszne połączenie trzech smaków sera, maku i orzechów, smaków których nie może zabraknąć na świątecznym stole ;)
Masa makowa
- 200 g maku
- 200 g cukru
- 4 jaja
- 1,5 łyżki mąki
- 1,5 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki miodu
- aromat migdałowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść rodzynek
- garść siekanych orzechów włoskich
Masa serowa
- 500 g sera tłustego
- 200 g cukru
- 120 g masła
- 4 jaja
- cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- garść rodzynek
Biszkopt orzechowy
- 150 g zmielonych orzechów włoskich
- 4 jaja
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- 5 łyżek cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- MASA MAKOWA : Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puch , dodać ugotowany i zmielony dwa razy mak , następnie dodać mąkę , bułkę tartą , orzechy , rodzynki ( wcześniej przepłukane i dobrze odsączone ) aromat migdałowy , proszek do pieczenia , wszystko dokładnie wymieszać . Z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą makową . Odstawić , przygotować masę serową .
- MASA SEROWA : Żółtka utrzeć z cukrem na puch , dodać zmielony ser , cukier waniliowy , rozpuszczone i wystudzone masło , przepłukane i odsączone rodzynki , mąkę ziemniaczaną , wszystko dokładnie wymieszać . Z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą serową .
- BISZKOPT ORZECHOWY : Białka ubić , porcjami dosypać cukier , następnie dodać żółtka . Mąkę , bułkę tartą , proszek do pieczenia i orzechy wymieszać , dodać do ubitych jaj , delikatnie wymieszać
- Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć mak , na mak łyżką rozłożyć masę serową na ser wyłożyć i wyrównać biszkopt orzechowy . Piec około 60 minut w 175*C . Po upieczeniu ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia , wystudzone ciasto wyłożyć na tacę do góry dnem , posypać cukrem pudrem
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab