28

Gru

Seromak na orzechowym biszkopcie

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Pyszne połączenie trzech smaków sera, maku i orzechów, smaków których nie może zabraknąć na świątecznym stole ;)

serpmak-1

Masa makowa

  • 200 g maku
  • 200 g cukru
  • 4 jaja
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki miodu
  • aromat migdałowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść rodzynek
  • garść siekanych orzechów włoskich

Masa serowa

  • 500 g sera tłustego
  • 200 g cukru
  • 120 g masła
  • 4 jaja
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • garść rodzynek

Biszkopt orzechowy

  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 4 jaja
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. MASA MAKOWA : Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puch , dodać ugotowany i zmielony dwa razy mak , następnie dodać mąkę , bułkę tartą , orzechy , rodzynki ( wcześniej przepłukane i dobrze odsączone ) aromat migdałowy , proszek do pieczenia , wszystko dokładnie wymieszać . Z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą makową . Odstawić , przygotować masę serową .
  2. MASA SEROWA : Żółtka utrzeć z cukrem na puch , dodać zmielony ser , cukier waniliowy , rozpuszczone i wystudzone masło , przepłukane i odsączone rodzynki , mąkę ziemniaczaną , wszystko dokładnie wymieszać . Z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą serową .
  3. BISZKOPT ORZECHOWY : Białka ubić , porcjami dosypać cukier , następnie dodać żółtka . Mąkę , bułkę tartą , proszek do pieczenia i orzechy wymieszać , dodać do ubitych jaj , delikatnie wymieszać
  4. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć mak , na mak łyżką rozłożyć masę serową na ser wyłożyć i wyrównać biszkopt orzechowy . Piec około 60 minut w 175*C . Po upieczeniu ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia , wystudzone ciasto wyłożyć na tacę do góry dnem , posypać cukrem pudrem

serpmak-2 serpmak-5 serpmak-4 serpmak-3

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab