13

Wrz

Sos ziołowy

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Sos dobrze smakuje jako dodatek do kiełbasek na gorąco, wędlin i różnego rodzaju mięs.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • pęczek szczypiorku
  • pęczek pietruszki
  • pęczek koperku
  • 4-5 łyżek gęstego majonezu
  • 4 łyżki jogurtu
  • 4 łyżki śmietany
  • ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć)

Sposób przygotowania

  1. Zieleninę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, drobniutko kroimy, ogórka myjemy ścieramy na tarce jarzynowej, delikatnie wyciskamy, ugotowane jajko również ścieramy na tarce.
  2. Majonez, śmietanę, jogurt, sól, pieprz, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie mieszamy, dodajemy jajko, ogórka i zieleninę, wszystko razem wymieszać i udekorować.

Rada

Do tak przygotowanego sosu możemy dodać ugotowane i pokrojone w ćwiartki jajka .
W zależności od tego jakiej gęstości chcemy mieć sos dodajemy mniej lub więcej jogurtu naturalnego.

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab