17

Gru

Świąteczny torcik makowy

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Moje ciasto, to znany wszystkim Piegus, wzbogacony pyszną maślaną masą z dodatkiem białej czekolady i migdałowego likieru. Ciasto bardzo proste, szybkie i smaczne.

torcik-1

Składniki

  • Tortownica – 26 cm
  • 2 szkl mąki
  • 1,5 szkl cukru
  • 250g masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl maku
  • aromat migdałowy

Masa

  • 250g masła
  • 250g serka philadelphia
  • 200g białej czekolady
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 50ml likieru amaretto

Do nasączenia

  • 1/2 szkl przegotowanej chłodnej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • kilka łyżek soku z cytryny – wszystkie składniki dokładnie wymieszać
  • kilka łyżek płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. Masło utrzeć z cukrem do puszystości , ucierając wbijać po jednym jajku , dodać aromat
  2. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i suchym makiem , wsypać do utartego tłuszczu , dokładnie wymieszać
  3. Gotowe ciasto przelać do tortownicy , piec około 40 minut w 175*C . Wystudzić , przekroić na dwa krążki
  4. Masa: masło utrzeć z cukrem pudrem , dodać serek , roztopioną i wystudzona czekoladę , utrzeć , dodać likier ,
  5. Ciasto nasączyć ,na jeden blat wyłożyć większą część masy , przykryć drugim blatem , posmarować pozostałą masę , posypać uprażonymi na suchej patelni migdałami

torcik-5 torcik-4 torcik-3 torcik-2

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab