12
Maj
Szarlotka z lodami – propozycja na upalny dzień
- 60 min
- Łatwe
- 0 Komentarzy
- Ciasta Na Słodko
Taka zwykła szarlotka a podana na ciepło z lodami to tak jak moi chłopcy twierdzą – nie ma nic lepszego :)
Składniki
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 25 dkg margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- cukier waniliowy
Dodatkowo
- 2 kg jabłek (użyłam szarej renety)
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- szklanka cukru
Sposób przygotowania
- Z mąki i margaryny zrobić kruszonkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, jajko, żółtka, śmietanę i dokładnie wyrobić ciasto (jeśli ciasto jest bardzo klejące dosypać mąki tak aby dało się uformować kulę). Gotowe ciasto włożyć do lodówki. Jabłka wymyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dość dużą kostkę, wsypać cukier i cynamon wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć do formy o wymiarach 36/22cm, na ciasto wysypać jabłka, przykryć drugą częścią ciasta. Przed pieczeniem wierzch ciasta nakłuć widelcem. Piec około 45 minut w temp.175 *C (piekłam z termoobiegiem) Podawać na ciepło z lodami waniliowymi.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab