12

Maj

Szarlotka z lodami – propozycja na upalny dzień

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Taka zwykła szarlotka a podana na ciepło z lodami to tak jak moi chłopcy twierdzą – nie ma nic lepszego :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 25 dkg margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • cukier waniliowy

Dodatkowo

  • 2 kg jabłek (użyłam szarej renety)
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szklanka cukru

Sposób przygotowania

  1. Z mąki i margaryny zrobić kruszonkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, jajko, żółtka, śmietanę i dokładnie wyrobić ciasto (jeśli ciasto jest bardzo klejące dosypać mąki tak aby dało się uformować kulę). Gotowe ciasto włożyć do lodówki. Jabłka wymyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dość dużą kostkę, wsypać cukier i cynamon wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć do formy o wymiarach 36/22cm, na ciasto wysypać jabłka, przykryć drugą częścią ciasta. Przed pieczeniem wierzch ciasta nakłuć widelcem. Piec około 45 minut w temp.175 *C (piekłam z termoobiegiem) Podawać na ciepło z lodami waniliowymi.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab