07
Maj
Torcik serowy z owocami
Pyszny, lekki, delikatny, kremowy torcik z owocami. Puszysta masa serowa w połączeniu z truskawkami daje świetny smak. Torcik możemy przygotować również z innymi owocami.
Składniki na biszkopt
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę
- 500 g serka mascarpone
- 500 g twarogu
- 1 cukier waniliowy
- 200 ml śmietany 36%
- 150 g cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szkl soku wyciśniętego z pomarańczy
- galaretka pomarańczowa
- sok wyciśnięty z połowy dużej cytryn
Dodatkowo
- 500 g truskawek
- 100 g borówek
- 100 g płatków migdałowych
- duża paczka podłużnych biszkoptów
Do nasączenia biszkoptu
- 1/2 szkl wody
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- Wszystkie składniki wymieszać
Sposób przygotowania
- Wykonanie biszkoptu: Jajka ubić z cukrem na puch, mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać, przelać do tortownicy o średnicy 28cm, piec 25 minut w 175*C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt nasączyć.
- Wykonanie masy serowej: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, sok z pomarańczy zagotować, rozpuścić w nim galaretkę. Serek mascarpone i twaróg zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny, miksując dodać rozpuszczoną żelatynę i połowę galaretki rozpuszczonej w soku, całość dokładnie zmiksować. Odłożyć 1/3 masy, do reszty dodać pokrojone truskawki, wyłożyć na nasączony biszkopt, do pozostałej galaretki rozpuszczonej w soku dolać wody tyle aby było 3/4 szkl. w galaretce nasączyć biszkopty i ułożyć na masie serowej, do reszty masy dosypać borówki, wyłożyć na nasączone galaretką biszkopty. Płatki uprażyć na suchej patelni, posypać ciasto. Całość schłodzić.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab