07

Maj

Torcik serowy z owocami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Pyszny, lekki, delikatny, kremowy torcik z owocami. Puszysta masa serowa w połączeniu z truskawkami daje świetny smak. Torcik możemy przygotować również z innymi owocami.

IMG_0506

Składniki na biszkopt

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g twarogu
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 ml śmietany 36%
  • 150 g cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szkl soku wyciśniętego z pomarańczy
  • galaretka pomarańczowa
  • sok wyciśnięty z połowy dużej cytryn

Dodatkowo

  • 500 g truskawek
  • 100 g borówek
  • 100 g płatków migdałowych
  • duża paczka podłużnych biszkoptów

Do nasączenia biszkoptu

  • 1/2 szkl wody
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • Wszystkie składniki wymieszać

Sposób przygotowania

  1. Wykonanie biszkoptu: Jajka ubić z cukrem na puch, mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać, przelać do tortownicy o średnicy 28cm, piec 25 minut w 175*C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt nasączyć.
  2. Wykonanie masy serowej: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, sok z pomarańczy zagotować, rozpuścić w nim galaretkę. Serek mascarpone i twaróg zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny, miksując dodać rozpuszczoną żelatynę i połowę galaretki rozpuszczonej w soku, całość dokładnie zmiksować. Odłożyć 1/3 masy, do reszty dodać pokrojone truskawki, wyłożyć na nasączony biszkopt, do pozostałej galaretki rozpuszczonej w soku dolać wody tyle aby było 3/4 szkl. w galaretce nasączyć biszkopty i ułożyć na masie serowej, do reszty masy dosypać borówki, wyłożyć na nasączone galaretką biszkopty. Płatki uprażyć na suchej patelni, posypać ciasto. Całość schłodzić.

IMG_0494 IMG_0546 IMG_0511 IMG_0507

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab