07
Maj
Tort Mon Cheri
Czekoladowy , delikatny biszkopt , kawałki czekoladek , warstwa wiśniowa a do tego waniliowa bita śmietana – połączenie które na pewno zadowoli wiele osób :) Ciasto bardzo proste i szybkie.
Biszkopt
- 5 jaj
- 5 łyżek letniej wody
- 100g mąki
- 200g cukru
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1zaokrąglona łyżka kakao
Masa wiśniowa
- litrowy słoik wiśni w kompocie
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki cukru
Masa śmietanowa
- 0,5l śmietany 36%
- 3 śmietany Śnieżki
- 100g białej czekolady
- cukier waniliowy
Dodatkowo
- 20 czekoladek Mon Cheri
- 100g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania
- Jajka , cukier , wodę ubić na puszysta pianę . Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną , proszkiem do pieczenia i kakao , przesiać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać , wylać do tortownicy o wymiarach 28 cm , piec około 35 minut w temp. 175*C , Ciasto wystudzić , przekroić na dwa krążki
- Masa wiśniowa – z wiśni odlać 2 szkl. soku ( jeśli soku jest mniej uzupełnić wodą ) w pół szklanki soku rozpuścić mąkę , resztę soku zagotować z cukrem , na gotujący się sok wlać rozmieszaną mąkę , całość chwilę gotować ( około 1 minuty )
- Na pierwszy krążek ciasta rozkruszyć/pokroić czekoladki ( robić to nad ciastem ) na czekoladki równo rozprowadzić masę wiśniową , całość schłodzić w lodówce
- Masa śmietanowa – schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śnieżkami , dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wystudzoną czekoladę , masą śmietanową wyłożyć na warstwę wiśniową , zostawić trochę śmietany do udekorowania tortu
- Wierzch i boki gotowego tortu posmarować śmietaną , czekoladą zetrzeć na tarce o grubych oczkach , obsypać tort , całość dobrze schłodzić . Tort możemy dodatkowo udekorować czekoladkami lub wiśniami
-
marzena
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab