07

Maj

Tort Mon Cheri

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Czekoladowy , delikatny biszkopt , kawałki czekoladek , warstwa wiśniowa a do tego waniliowa bita śmietana – połączenie które na pewno zadowoli wiele osób :) Ciasto bardzo proste i szybkie.

tort-1

Biszkopt

  • 5 jaj
  • 5 łyżek letniej wody
  • 100g mąki
  • 200g cukru
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1zaokrąglona łyżka kakao

Masa wiśniowa

  • litrowy słoik wiśni w kompocie
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru

Masa śmietanowa

  • 0,5l śmietany 36%
  • 3 śmietany Śnieżki
  • 100g białej czekolady
  • cukier waniliowy

Dodatkowo

  • 20 czekoladek Mon Cheri
  • 100g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania

  1. Jajka , cukier , wodę ubić na puszysta pianę . Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną , proszkiem do pieczenia i kakao , przesiać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać , wylać do tortownicy o wymiarach 28 cm , piec około 35 minut w temp. 175*C , Ciasto wystudzić , przekroić na dwa krążki
  2. Masa wiśniowa – z wiśni odlać 2 szkl. soku ( jeśli soku jest mniej uzupełnić wodą ) w pół szklanki soku rozpuścić mąkę , resztę soku zagotować z cukrem , na gotujący się sok wlać rozmieszaną mąkę , całość chwilę gotować ( około 1 minuty )
  3. Na pierwszy krążek ciasta rozkruszyć/pokroić czekoladki ( robić to nad ciastem ) na czekoladki równo rozprowadzić masę wiśniową , całość schłodzić w lodówce
  4. Masa śmietanowa – schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śnieżkami , dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wystudzoną czekoladę , masą śmietanową wyłożyć na warstwę wiśniową , zostawić trochę śmietany do udekorowania tortu
  5. Wierzch i boki gotowego tortu posmarować śmietaną , czekoladą zetrzeć na tarce o grubych oczkach , obsypać tort , całość dobrze schłodzić . Tort możemy dodatkowo udekorować czekoladkami lub wiśniami

tort-2 tort-9 tort-8 tort-7 tort-6 tort-5 tort-4 tort-3

  • marzena

    Wspaniałe ciacho, częstuje się kawałkiem :-)

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab