20
Lip
Tort owocowy
Bardzo smaczny , lekki , puszysty , nie za słodki torcik z masą śmietanowo-jogurtową i dużą ilością owoców . Tort zrobiłam na urodziny mojego najmłodszego syna … :)
Zrobić dwa biszkopty. (Składniki na jeden biszkopt:)
- 6 jajek
- 18 dkg. cukru
- 10 dkg. mąki
- cukier waniliowy
- 6 łyżek ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 500g serka mascarpone
- 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- 1 szkl. śmietany 30%
- 9 łyżeczek żelatyny
- 1,5 szklanki cukru pudru
- puszka ananasa
- puszka brzoskwiń
- 1,5 szkl. borówek
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 1,5 łyżeczki wanilii w płynie
Do dekoracji:
- 2 szkl. śmietany 30%
- 3 śmietan fiksy
- 4 łyżki cukru pudru
- borówki
Sposób przygotowania
- BISZKOPT : Jaja umyć , oddzielić żółtka od białek , do żółtek wsypać cukier , ubijając wlać ciepłą wodę , ubić na sztywno , dodać wanilię . Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia , połączyć z ubitymi żółtkami , białka ubić dodać do żółtek delikatnie wymieszać . Przygotować blachę o wymiarach 35/38 , piec około 20 minut w temp. 175 *C . Po upieczeniu ciepłe biszkopty wyłożyć na lniane ściereczki i zwinąć rolady . Po wystudzeniu biszkopty pokroić na równe pasy .
- Masa : do serka dodać jogurt naturalny , cukier , sok z cytryny , wanilię dokładnie zmiksować .Brzoskwinie i ananasa osączyć , pokroić w kostkę ( sok z ananasa zachować )
- Żelatynę zalać 1/3 szkl. wrzątku , zostawić do napęcznienia , napęczniałą żelatynę zalać sokiem z ananasa , podgrzewać do rozpuszczenia się żelatyny , wystudzić .
- Wystudzoną żelatynę wlać do serka ( cały czas miksując ) Schłodzoną śmietanę ubić , delikatnie połączyć z serkiem , dodać pokrojone owoce i borówki , wymieszać . Jeśli masa jest zbyt płynna wstawić do lodówki
- Pokrojone pasy smarować tężejącą masą , pierwszy pas zwinąć w roladę , ustawić na paterze , kolejne dokładać do pierwszego owijając dookoła , tworząc „ślimaka ” , wstawić do lodówki
- Śmietanę ubić , dosypując zmieszany cukier puder z żel fiksami , udekorować tort .
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
vividlab