20

Lip

Tort owocowy

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...

Bardzo smaczny , lekki , puszysty , nie za słodki torcik z masą śmietanowo-jogurtową i dużą ilością owoców . Tort zrobiłam na urodziny mojego najmłodszego syna … :)

tort-1

Zrobić dwa biszkopty. (Składniki na jeden biszkopt:)

  • 6 jajek
  • 18 dkg. cukru
  • 10 dkg. mąki
  • cukier waniliowy
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 500g serka mascarpone
  • 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 szkl. śmietany 30%
  • 9 łyżeczek żelatyny
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • puszka ananasa
  • puszka brzoskwiń
  • 1,5 szkl. borówek
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 1,5 łyżeczki wanilii w płynie

Do dekoracji:

  • 2 szkl. śmietany 30%
  • 3 śmietan fiksy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • borówki

Sposób przygotowania

  1. BISZKOPT : Jaja umyć , oddzielić żółtka od białek , do żółtek wsypać cukier , ubijając wlać ciepłą wodę , ubić na sztywno , dodać wanilię . Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia , połączyć z ubitymi żółtkami , białka ubić dodać do żółtek delikatnie wymieszać . Przygotować blachę o wymiarach 35/38 , piec około 20 minut w temp. 175 *C . Po upieczeniu ciepłe biszkopty wyłożyć na lniane ściereczki i zwinąć rolady . Po wystudzeniu biszkopty pokroić na równe pasy .
  2. Masa : do serka dodać jogurt naturalny , cukier , sok z cytryny , wanilię dokładnie zmiksować .Brzoskwinie i ananasa osączyć , pokroić w kostkę ( sok z ananasa zachować )
  3. Żelatynę zalać 1/3 szkl. wrzątku , zostawić do napęcznienia , napęczniałą żelatynę zalać sokiem z ananasa , podgrzewać do rozpuszczenia się żelatyny , wystudzić .
  4. Wystudzoną żelatynę wlać do serka ( cały czas miksując ) Schłodzoną śmietanę ubić , delikatnie połączyć z serkiem , dodać pokrojone owoce i borówki , wymieszać . Jeśli masa jest zbyt płynna wstawić do lodówki
  5. Pokrojone pasy smarować tężejącą masą , pierwszy pas zwinąć w roladę , ustawić na paterze , kolejne dokładać do pierwszego owijając dookoła , tworząc „ślimaka ” , wstawić do lodówki
  6. Śmietanę ubić , dosypując zmieszany cukier puder z żel fiksami , udekorować tort .

tort-10

tort-9

tort-8

tort-7

tort-6

tort-5

tort-4

tort-3

 

tort-2

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab